Alida Perkov pokreće osnivanje Istarskog muzeja znanosti i gospodarstva

0
Dr. sc. Alida Perkov
Dr. sc. Alida Perkov

Radi očuvanja kolektivne gospodarske memorije i valorizacije gospodarske prošlosti, a u cilju daljnjeg korištenja fondova EU i međuregionalne kulturne suradnje, dr.sc. Alida Perkov, predsjednica BPW-a Prvog hrvatskog kluba žena, pokrenula je inicijativu za otvaranje Istarskog muzeja znanosti i gospodarstva po uzoru na slične institucije u svijetu.

Perkov nam je rekla da su inicijativu podržali dožupanica Viviana Benussi u ime Istarske županije i Šime Vidulin, potpredsjednik HGK-a, a dr.sc. Jusuf Šehanović osvrnuo se na znanstveno-gospodarski karakter istraživačkog rada.

Naime, dr. sc. Perkov je svoju ideju iznijela 7. rujna u prepunoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula kojom prilikom je održala predavanje na temu „Institucijske podrške i temelji valorizacije istarske gospodarske baštine od 1850. do 1918.“

Tim je povodom Perkov predstavila presjek gospodarskih djelatnosti, političkih institucija ali i aktivnosti koje su gospodarske institucije u tom razdoblju provodile prema istarskom gospodarstvu. Osobito je naglasila utjecaj Pokrajinskog sabora Istarske županije, Istarske posujilnice, Istarske trgovinske i industrijske komore te Istarskog Instituta za hipotekarni kredit i za Komunalni kredit.

„Selektivnim investicijama carskog dvora prema Pulskom arsenalu i izravnih i neizravnih investicija svih ostalih brojnih vezanih djelatnosti, postiglo se da je Pula od malarično izmučenog grada s jedva tisuću stanovnika doživjela industrijsku preobrazbu i uoči Prvog svjetskog rata postala najrazvijeniji istarski grad“, ispričala je Perkov. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa