Milanović u Vatikan treba doći s prijedlogom za Dajlu

0
Milanovića bi 29. listopada ujutro trebao primiti papa Benedikt XVI (Foto: Večernji list)
Milanovića bi 29. listopada ujutro trebao primiti papa Benedikt XVI (Foto: Večernji list)

Još nije službeno potvrđen dolazak hrvatskog premijera Zorana Milanovića u Vatikan. Pregovara se o datumu 29. listopada. Milanovića bi, dakle, 29. listopada ujutro trebao primiti papa Benedikt XVI. Nakon toga polusatnog susreta s Benediktom XVI. u papinskoj privatnoj biblioteci, Milanović bi trebao razgovarati s državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertoneom. O čemu će Milanović razgovarati s papom i državnim tajnikom Bertoneom još se ne zna, odnosno još nije dogovoreno, piše Večernji list.

Najmanje godinu-dvije neće doći do smanjenja izdvajanja iz državnog budžeta za Crkvu

Hoće li Milanović najaviti želju Vlade da se eventualno promijene ugovori s Crkvom, odnosno da se smanje državna izdvajanja za djelovanje hrvatske Crkve? Tu temu bi prvotno trebali raspraviti hrvatske vlasti i hrvatski biskupi. Tek kada se dođe do dogovora između hrvatske Vlade i Hrvatske biskupske konferencije, eventualni novi ugovor potpisat će i Vatikan.

Zapravo, Sveta je Stolica nekom vrstom jamca, zaštitnika, odvjetnika u odnosu države i Crkve. Dakle, prethodno hrvatska Vlada mora pokrenuti pregovore s hrvatskom Crkvom o ugovorima, a tek onda dolazi na red Vatikan koji je nekom vrstom nadzornika u provedbi tih ugovora. No Milanović bi eventualno mogao samo najaviti Vatikanu, odnosno državnom tajniku Bertoneu, a ne u razgovoru s papom, namjeru pokretanja pregovora s hrvatskim biskupima o financijskim promjenama.

Ali, i prije negoli tu namjeru najavi Vatikanu, već bi trebao o toj temi imati kontakte s hrvatskim biskupima kako bi znao i njihovo mišljenje. Ne treba ponavljati da se za promjenu ugovora trebaju usuglasiti dvije strane i da Vlada sama ne može donijeti nikakve odluke. U svakom slučaju, ako se i sada pokrene takav proces, on bi mogao trajati nekoliko godina. To znači da najmanje godinu-dvije neće doći ni do kakvih smanjenja izdvajanja iz državnog budžeta za potrebe Crkve.

“I Isus je plaćao porez”

Spomenimo kako je talijanska vlada nestranačkog premijera Marija Montija, koji je vjernik i svake nedjelje odlazi u crkvu, predložila uvođenje plaćanja poreza na nekretnine u vlasništvu Crkve u kojima se ne obavljaju vjerski obredi. Dakle, na zgrade u crkvenom vlasništvu u kojima su stanovi ili hoteli. No, i taj porez talijanska država ne može samostalno nametnuti, već ga mora dogovoriti s talijanskom Crkvom.

“I Isus je plaćao porez”, izjavio je jučer predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Giancarlo Ravasi na savjetovanju ekonomista u Cernobbiju (workshop Ambrosetti). Ravasi je, dakle, komentirao moguće uvođenje poreza na crkvene nekretnine te je citirao i evanđelje: “Dajte Cezaru ono što je Cezarovo i Bogu što je Božje”. Time je Isus pokazao da je plaćanje poreza pitanje koje se dotiče svih i koje je etičko, drži Ravasi, te je citirao i sv. Pavla koji je u pismu Rimljanima pozvao na plaćanje poreza, a tada je rimskim carom još bio Neron.

Pitanje Dajle: Sudski sporovi između Hrvatske i Vatikana nisu poželjni

Glede pitanja Dajle, odnosno spora sa Svetom Stolicom i hrvatskom Crkvom vezanog za nekretnine na tom prostoru Istre, naravno da je poželjno da Milanović o tome razgovara u Vatikanu. O tom imovinskom sporu ponovno bi trebao razgovarati s državnim tajnikom Bertoneom, a ne s papom.

Taj razgovor o slučaju Dajla trebala je već obaviti bivša premijerka Jadranka Kosor, odnosno čim je izbio spor. Umjesto što je pisala pismo papi, trebala je doći u Vatikan i razgovarati kako bi se izbjeglo tužakanje po sudovima. Sudski sporovi nisu poželjni u odnosima između Hrvatske i Vatikana. Milanović bi sada u Vatikan trebao doći s određenim prijedlogom rješenja imovinskog spora u Dajli.

S Benediktom XVI. će, kako je to uobičajeno u susretima papa s premijerima, Milanović razgovarati o odnosima između dvije države, stanju Katoličke crkve, političkoj situaciji na Balkanu, kao i o rezultatima papina posjeta Zagrebu. Razgovori Milanović – Bertone trebali bi biti o konkretnim pitanjima kao što je eventualna revizija ugovora ili slučaj Dajla.

Budući da ove godine nije na poseban način (a bila je namjera) obilježena 20. obljetnica vatikanskog priznavanja neovisnosti Hrvatske, postoji ideja da se 29. listopada poslijepodne održi okrugli stol o hrvatsko-vatikanskim odnosima. U tim bi razgovorima sudjelovali kardinali, vatikanski predstavnici iz tih godina, kao i hrvatski predstavnici Crkve i politike, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa