Ante Tonči Topić i Ive Štoković pobjednici viteškog turnira Giostra

09.09.2012 - 09:44
Slavodobitnici Ive Štoković i Ante Tonči Topić sa suprugom i kumom
Slavodobitnici Ive Štoković i Ante Tonči Topić sa suprugom i kumom

Ante Tonči Topić i Ive Štoković slavili su 8. rujna pobjedu na viteškom turniru Giostra održanom u Poreču. Topić je bio najprecizniji u gađanju mete te s osvojenih pet bodova zaslužio par kremenjača, glavnu nagradu prve utrke u kojoj se natjecalo 8 konjanika amatera, članova Društva prijatelja Giostre.

U drugoj utrci u kojoj se natjecalo devet profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova pobjedu je odnio Ive Štoković, također s pet osvojenih bodova, osvojivši zlatni pladanj Masgalano.

Domaći i strani posjetitelji okupili su se u velikom broju na Vrtlima kod Cantine, gdje su sa zanimanjem pratili ovaj povijesni viteški turnir koji se odvijao prema pravilima o viteškom nadmetanju iz 1745. godine. Zadatak natjecatelja bio je osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena.

Brojna publika pratila je turnir
Brojna publika pratila je turnir
Defile konjanika (Foto: Marino Matošević, Fotoklub Poreč)
Defile konjanika (Foto: Marino Matošević, Fotoklub Poreč)

Četvrti po redu turnir preseljen je ove godine s Peškere na novu lokaciju, sa željom da se što većem broju posjetitelja omogući praćenje natjecanja. Osim publike na tribinama i na okolnoj tratini, turnir su pratili i giostranti - kostimirani sudionici Festivala zajedno s gostima iz Italije, Austrije i Mađarske.

Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Mastro di Campo povijesnog imena Alvise Sincich, kao glavni sudac, pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju domaćih konjanika Franka Štikovića, Alena Riose, Zdenka Beličke, Ivana Terlevića, Ivana Banića, Ante Tončija Topića, Anđelka Lakovića i Jakova Grgića. Topić je s osvojenih pet bodova proglašen pobjednikom viteškog turnira Giostra, te nagrađen parom pištolja kremenjača. Drugo mjesto zauzeo je Alen Riosa, a treće Ivan Banić.

Jakov Grgić pred metom
Jakov Grgić pred metom

U drugoj utrci u borbi za zlatni pladanj Masgalano iskazali su se konjanici profesionalci iz istarskih konjičkih klubova: Toni Uravić, Gordan Galant, Zoltan Kiš, Zoran Uravić, Ive Štoković, Petar Benčić, Aleksa Vale, Mario Učkar i Luka Pašić. Ive Štoković odnio je pobjedu s osvojenih pet bodova, drugo mjesto zauzeo je Petar Benčić, a treće Gordan Galant.

Zadnji dan Festivala, nastavlja se povijesnim sajmom Fiera Franca Triduana od 10 do 22 sata, te prigodnim plesnim i zabavnim programom  na Trgu slobode i u starogradskoj jezgri u prijepodnevnim satima.  godine. Festival se zatvara dramskom predstavom „Iustitia 1699.“, inspiriranom stvarnim povijesnim događajem iz porečke povijesti s kraja 17. stoljeća. Predstava kreće u 19,30 sati s Okrugle kule na Peškeri, a praćenje je besplatno. (Foto: Dražen Puniš, Fotoklub Poreč)

Slavodobitnik Ive Štoković
Slavodobitnik Ive Štoković

Tweet

Posljednje novosti