Klub vijećnika većine u pazinskom Vijeću: Krenula je IDS-ova predizborna demagogija!

07.09.2012 - 12:55
Zgrada pazinske gradske uprave (Foto: Darko Tumpić)
Zgrada pazinske gradske uprave (Foto: Darko Tumpić)

Čitajući članak pod naslovom "Vatrogascima blokirana kartica za gorivo!", objavljen u Glasu Istre 5. rujna godine, u kojem je novinarka Selvina Benić prenijela informacije sa tiskovne konferencije Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine, ne možemo se oteti dojmu kako se radi o klasičnom politiziranju i predizbornoj demagogiji, a ne o iskrenoj brizi za vatrogastvo. Zbog toga smo odlučili reagirati u namjeri ispravnog informiranja javnosti.

Informacija da su vatrogasne snage Pazinštine bez goriva i umanjene protupožarne spremnosti je, u najmanju ruku, zabrinjavajuća i zahtjeva akciju pa i nečiju odgovornost. Gospoda N. Rimanić i D. Červar se na ovaj način preko časne i odgovorne vatrogasne djelatnosti za račun svoje političke opcije (IDS-a) obračunavaju sa političkim suparnicima, poručuju iz Kluba vijećnika većine u Gradskom vijeću Grada Pazina.

Vatrogasnoj zajednici ne duguju samo općine Tinjan i Karojba

Da je navedena tiskovna konferencija obično politikantstvo lako je zaključiti iz činjenice da su gospodin N. Rimanić predsjednik i gospodin D. Červar potpredsjednik Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine, prozvali samo općine Tinjan i Karojbu gdje su na vlasti Ladonja i nezavisni, odnosno HSLS i nezavisni, a nisu ni spomenuli primjerice općine Gračišće, Lupoglav, Cerovlje, Motovun, Sv. Petar u Šumi, koje isto tako ne podmiruju svoje obveze prema Zakonu o vatrogastvu.

Naime, prema raspoloživim i vjerodostojnim podacima koji proizlaze iz Izvještaja o izvršenju proračuna za 2010. godinu evidentno je da općine duguju Područnoj vatrogasnoj zajednici Pazin kako slijedi: općina Tinjan duguje 33.000,00 kn od svoje obveze koja iznosi 35.000,00 kn, nadalje Karojba duguje 2.000,00 kn od ukupnih 52.000,00 kn, Cerovlje 108.000,00 kn od ukupno 124.000,00 kn obveze, Gračišće duguje 21.000,00 kn od 120.000,00 kn, Lupoglav 64.000,00 kn od 123.000,00 kn, Motovun duguje 70.000,00 kn od 107.000,00 kn, Sv. Petar u Šumi duguje 37.500,00 kn od 65.500,00 kn, te grad Pazin koji duguje 60.000,00 kn od ukupnih 328.000,00 kn. Prema tome, ukupno dugovanje za 2010. godinu iznosi 395.500,00 kn, a što čini 41,4% od ukupnih zakonom propisanih obveza prema Područnoj vatrogasnoj zajednici.

Slična je situacija i u 2011. godini gdje se ukupni dug prema PVZ-u kreće u iznosu od 251.000,00 kn. Što se 2012. godine tiče podaci mogu biti samo planski jer se konačna obveza osnivača prema PVZ-u obračunava tek po Izvještaju o izvršenju proračuna.

Ovo zabrinjavajuće stanje do apsurda dovodi činjenica da je predsjednik Zajednice Podružnica IDS-a Pazinštine gospodin N. Rimanić koji proziva za nastalo stanje zapravo i predsjednik Područne vatrogasne zajednice Pazin, a svi čelnici PVZ-a i JVP-a Pazin, dakle odgovorne osobe,  članovi IDS-a.

Nameće se stoga opravdano pitanje što su odgovorne osobe u PVZ-u poduzele u pogledu naplate potraživanja (ovrha) koja PVZ ima prema svojim osnivačima u razdoblju 2010. i 2011. godine kako bi osigurali propisanu razinu spremnosti vatrogasaca.

Prozivanje inspektora zaštite od požara je neosnovano i ukazuje na nepoznavanje Zakona o vatrogastvu i Zakona o ustrojstvu državnih upravnih organizacija, poručuju iz Kluba vijećnika većine.

(Foto: Darko Tumpić)
(Foto: Darko Tumpić)
Koga vi gospodo iz IDS-a zapravo prozivate?

Koga vi gospodo iz IDS- a zapravo prozivate? Bilo bi puno bolje gospodine Rimaniću da ste, umjesto ovog politikantstva, kao dugogodišnji direktor mesne industrije u Purisu a sada rukovoditelj izgradnje «AZZRI-jevog»  genetskog centra na Gortanovom brijegu ponudili neko od rješenja za zapošljavanje barem dijela vaših (Purisovih) radnika.

Bilo bi daleko bolje da ste kao dugogodišnji gradonačelnik ovoga nekada ponosnog tisućljetnog grada objasnili svom nasljedniku kako će riješiti gotovo 8 milion kuna dugovanja koje ste zajedno sa vašim vrlim kadrovima (D. Šipraka, E. Ćus, I. Merlić, M. Čotar, D. Sloković i drugi) ostavili građanima u naslijeđe.

Uz ovu argumentaciju možemo samo zaključiti da je tiskovna konferencija i na njoj izneseni podaci imala za cilj diskreditaciju i čisti politički obračun sa izabranim tijelima (izvršnim i predstavničkim) u općinama Tinjan i Karojba, i to samo zato jer ne pripadaju Vašoj političkoj grupaciji.

Gospodo iz IDS-a u tome niste uspjeli pa je Vaš pokušaj čisti autogol kojega će građani kao i Vaš dugogodišnji "samoprijegorni rad" prepoznati na slijedećim lokalnim izborima, stoji u priopćenju Kluba vijećnika većine u Gradskom vijeću Grada Pazina.

Tweet

Posljednje novosti