Pulski SDP žene darivao cvijećem na pulskoj tržnici

0

Članovi Gradske organizacije SDP Pule predvođeni predsjednicom i potpredsjednikom gradske organizacije, ujedno i gradskim vijećnicima Sanjom Radolović i Igorom Belasom tradicionalno su obilježili Međunarodni dan žena prigodnim darivanjem cvijeća pripadnicama nježnijeg spola na Gradskoj tržnici.

Predsjednica gradske organizacije Sanja Radolović povodom Dana žena istaknula je kako se o većoj ravnopravnosti spolova treba govoriti 365 dana u godini, a ne samo pred obilježavanje Dana žena - 08. ožujka te kako je zadaća svih dionika društva u Hrvatskoj da pridonesu osviještenosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Govoreći o odnosu žena i politike istaknula je kako je i dalje razvidan jaz između žena i muškaraca, o čemu govore i brojke o zastupljenosti žena u izvršnim i predstavničkim strukturama jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali i same nacionalne razine.

Naime, kaže političke stranke poštuju kvotu od 40% podzastupljenog spola na kandidacijskim listama, međutim ženama budu najčešće namijenjena mjesta pri dnu lista i to se mora promijeniti uvođenjem tzv. zip modela u statute političkih stranaka, odnosno da predlagatelji pri izradi lista primijene model koji preporučuju Europski parlament i Vijeće Europe: tzv. model par - nepar prema kojem je svaka druga osoba na kandidacijskoj listi suprotnog spola.

SDP Pule smatra kako se stanje po pitanju ravnopravnosti spolova i uloga žena u društvu mijenja nabolje, međutim i danas postoje poteškoće s kojima se žene  svakodnevno suočavaju. Primjerice, žene puno teže dobivaju posao na neodređeno vrijeme, teže dolaze do upravljačkih pozicija, puno teže balansiraju privatni i poslovni život, i društvo u budućnosti mora težiti k tome da žene i muškarci budu jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa