općina motovun

Načelnik Pahović i oporbeni IDS različito o isplatama stipendija

0
Komunalna palača u Motovunu
Komunalna palača u Motovunu

Zbog učenika i studenata kao i njihovih roditelja koji mu se obratili, IDS je  putem svojih vijećnika na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Motovun postavio pitanje oko isplate stipendije studentima i učenicima za školsku godinu 2017/18.

U priopćenju koje potpisuje predsjednik IDS-a Motovun Marčelo Kaligari stoji da su im se već početkom 2018. počeli su mu se javljati roditelji studenata i učenika da isplate stipendija kasne i da iste nisu isplaćene za rujan 2017. godine pa nadalje, a takvo je bilo stanje sve do 15. veljače kada su o tom problemu postavili pitanje na Općinskom vijeću na kojem im nije dan ni jedan suvisli odgovor.

„Roditelji i studenti bili su posebno ogorčeni i zbog toga što se načelnik u plaćenim medijskim člancima posebno hvalio  da općina financira veliki broj studenata, ali zaboravlja reći da isplate zadnjih godina redovito kasne.

Da nije u pitanju nedostatak novca govori i činjenica da je na njegov prijedlog Općinsko vijeće izglasalo u rujnu 2017. povećanje načelničke plaće za 25 posto, tako da sada načelnik građane više košta za oko 44 tisuća kuna. To je više nego što je godišnje namijenjeno za sufinanciranje školskih udžbenika u osnovnoj školi.

Kada smo već kod sufinanciranja školskih udžbenika, treba napomenuti da se već drugu godinu za redom sredstva namijenjena za tu svrhu ne isplaćuju prije završetka kalendarske godine, već kasne po pet mjeseci te su slijedom navedenog vijećnici IDS-a  i na tu temu postavili pitanja na Općinskom vijeću, ali opet nisu dobili suvisli odgovor. Za povećanje plaće načelnika ima novaca, a za redovnu isplatu stipendija nema. To jasno pokazuje koliko je načelniku stalo do mladih na kojima svijet ostaje“, kaže Kaligari u ime IDS-a Motovun.

Pahović: Općina Motovun isplatila sve stipendije 

Međutim, motovunski načelnik Tomislav Pahović tvrdi drugačije. "Općina Motovun je isplatila sve stipendije učenicima i studentima za prvi kvartal školske/akademske godine 2017/18, kako je to najavljeno i jedinoj prisutnoj oporbenoj vijećnici na protekloj sjednici Općinskog vijeća i iz tog smo razloga neugodno iznenađeni nekritičkom objavom priopćenja u medijima jer se pisac priopćenja, nažalost, nije potrudio provjeriti tu informaciju u općinskoj upravi", kazao je Pahović.

"Ponosni smo na program Općine Motovun usmjeren na djecu i obrazovanje, što uključuje i pojedine mjere poput najviše naknade za novorođenčad u Istri, sufinanciranje nabavke udžbenika za učenike i stipendiranje velikog broja učenika i studenata, vjerujući da svi naši programi polučuju stvarne rezultate i očekujući da ćemo taj program moći i proširiti. Općina Motovun uredno isplaćuje sve te naknade svojim građanima.

Vjerujemo da pojedine mjere poput povećanja nataliteta, potpore obrazovanju ili potpomognute stanogradnje moraju nadilaziti politikantska priopćenja i neprovjerene objave, kao i da je to vrijedno konsenzusa političkih opcija jer se radi o iznimno važnim pitanjima za Motovun.

Nažalost, još se jednom pokazuje da motovunski IDS, vjeran stalnoj destruktivnosti, pamfletima pokušava posvađati građane Motovuna, izmišljajući nepostavljena pitanja sa sjednice vijeća, na kojoj jedina IDS-ova prisutna vijećnica nije podržala ni izradu urbanističkog plana za Divjake, gdje će se graditi nasušno važni stanovi za mlade obitelji.

Unatoč svemu, po tko zna koji put pozivamo motovunski IDS na suradnju, da se okani rušilačkih aktivnosti, da se izgradnji i razvoju Motovuna posveti kvalitetnim idejama i pozitivnim porukama koje će biti na korist i radost žitelja Motovuna", reagirao je Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa