HDZ: Formula Grada Pule u slučaju Outlooka nedvojbeno se mora mijenjati

0

Najprije želimo pohvaliti nastojanja Grada Pule da privuče manifestacije tipa Outlooka, drago nam je također da se organizacija te manifestacije u usporedbi s prošlom godinom znatno uozbiljila, želimo pohvaliti javne tvrtke Grada Pule, koje su doprinijele kvalitetnoj organizaciji u smislu servisiranja potreba sudionika ovakvih manifestacija, kao i u smislu povećanja sigurnosti organizacije, izjavio je povodom završetka Outlook festivala Zrinko Kajfeš, predsjednik GO HDZ-a Pule.

"Drago nam je da su ljudi koji su imali mogućnost profitirati od ovakvih događanja, uspjeli realizirati svoje smještajne kapacitete, da su uspjeli prodali svoje usluge i svoju robu, ali postoje nekoliko sugestija u kojem smjeru se može poboljšati u organizacijskom smislu takva manifestacija, kako bi grad osim pozitivnih promocijskih i indirektnih financijskih učinaka imao direktne financijske učinke.

Naime smatramo nedopustivo i neprimjereno da se organizatoru koji ima nedvojbeno veliku materijalnu korist od takvog događanja daje koncesija po minimalnim troškovima, pogotovo kad se usporede sa zakupima koje grad naplaćuje građanima Pule za npr. poslovne prostore, terase, štandove, stolove na tržnicama itd. Posebno se mora istaknuti učešće gradskih poduzeća koja su dala truda i ne štedeći svoje zaposlenike pratili ovako brojnu manifestaciju, a zauzvrat su dobili mrvice koje su se našle na pladnju oko utvrde Punta Christo. Formula Grada Pule mora se u tom djelu nedvojbeno mijenjati.

Druga izmjena formule odnosi se na legalnost događanja unutar Outlook manifestacije. Prvenstveno za to snose odgovornost organizatori, ali posredno i Grad Pula koji je izabrao organizatore i dopustio sukob interesa. Nisu u pitanju samo ilegalni taxi prijevoznici koji su oduzimali posao ljudima koji cijelu godinu obavljaju taksi službu, plaćaju uredno koncesije, poreze i prireze, nego je prvenstveno u pitanju sukob interesa koji je nedvojben na nivou glavnih organizatora.

Važnije su vinske ceste od pulske Arene

Treća izmjena formule je po meni ključna. Doduše to nije samo izmjena formule nego je stara antička formula koja je nekad postojala ali se sustavno zapuštala i zanemarivala. Amfiteatar, kao da je zaboravljen u Puli. Osim Filmskog festivala i još par događanja koja se odvijaju u Areni, a daju se izbrojiti na prst jedne ruke, nema sustavnog i planskog korištenja amfiteatra i gospodarenja takvim draguljem.

Kvart oko Arene odnosno iznad Arene sramotno je zapušten, a sasvim sigurno kad bi se Arena koristila sustavno i planski brojni privatni investitori našli bi interes ulagati u zapuštene objekte oko Arene. Grad Pula mora osim manifestacija poput Outlooka imati osmišljenu opernu sezonu, sportske spektakle, glazbene događaje i sve to vezati za pulsku Arenu.

Prije tri godine predložili smo Gradu Puli da nađe sredstva za uređenje stepenica na sjevernoj strani izvan Arene. Grad Pula nije prihvatio amandman na proračun Grada Pule, koji je dao HDZ, sami su  predložili nešto slično, formulirali su to kao rekonstrukciju, ali evo do danas to nije realizirano. Fondovi, sredstva,  koja postoje u Europskoj uniji sasvim sigurno su dostupni za ulaganja u očuvanje kulturnog identiteta Pule, ali izgleda vladajućima u Istri su prioritet vinske ceste.

Gospodo gradski službenici, skoknite do Verone da vidite kako se to radi. Pula nikada neće biti brendirana kao plus ili takva nekakva umotvorina. Od antike do danas brend Pule je bio i biti će Arena odnosno rimski amfiteatar i za to ne trebaju nikakve PR agencije i marketinške kampanje. Iskoristimo ono što su nam prethodnici ostavili u nasljeđe i oplemenimo to sa potencijalima koji nam stoje na raspolaganju.

U tom smislu trebaju se pripremati projekti koje će podržavati ne samo Ministarstvo kulture, nego se u takve projekte mora ukomponirati i sredstva EU fondova. Ukoliko ste spremni podržati takve projekte onda zajednički možemo Pulu i Istru pretvoriti ne u Toskanu nego u raj za koji samo anđeli znaju", stoji u priopćenju predsjednika GO HDZ-a Pule Zrinka Kajfeša.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa