Otvorena FotoGiostra, izložba fotografija proteklih festivala Giostra

0
Jelena Prekalj i Elena Uljančić-Vekić
Jelena Prekalj i Elena Uljančić-Vekić

U Galeriji Sinčić u Poreču otvorena je 5. rujna izložba fotografija pod nazivom FotoGiostra u organizaciji Fotokluba Poreč, a otvorenje je upriličeno kao uvod u 6. Porečki povijesni festival – Giostra koji počinje u petak. Na izložbi, koju je postavio Ivo Puniš, predstavljene su fotografije službenih festivalskih fotografa: pokojnog Renca Kosinožića, Ive Puniša, Manuela Paljuha i Jelene Prekalj te fotografije s fotografskih natječaja održanih u sklopu Giostre u posljednje dvije godine.

Izložbu su otvorile Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i predsjednica Društva prijatelja Giostre, te Jelena Prekalj, potpresjednica Fotokluba Poreč. Uljančić-Vekić  je podsjetila da je ideja oko fotografskog natječaja FotoGiostra krenula 2010. godine, a uskoro nakon toga ljudi okupljeni oko FotoGiostre inicirali su i osnivanje Fotokluba Poreč, koji danas djeluje u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Poreč. FotoGiostra je samo jedna od aktivnosti kluba, koji osim fotografskog praćenja Festivala, treću godinu zaredom organizira i fotografski natječaj FotoGiostra, čija su tema svi motivi vezani uz sam Festival. Sponzor natječaja je Valamar d.o.o.

Jelena Prekalj naglasila je da se među izloženim fotografijama može vidjeti cijela jedna paleta izričaja, od striktno reportažne fotografije do fotografije koja je postproducirana, ali da radovi nagrađenih sudionika fotonatječaja kvalitetom ne zaostaju od fotografija službenih festivalskih fotografa.

Izložba ostaje otvorena do 5. listopada, a može se razgledati svakim radnim danom od 10 do 12 sati, dok je u danima Giostre od 7. do 9. rujna otvorena od 10 do 22 sata. Prvi festivalski dan počinje sutra u 11 sati otvaranjem povijesnog sajma pod nazivom Fiera franca triduana, koji će se tijekom tri dana održavati u porečkoj starogradskoj jezgri, odnosno u dvorištu Muzeja, u Ulici sv. Maura i na Trgu Frane Supila. U 20 sati na Trgu slobode Festival se službeno otvara spektakularnim baroknim vjenčanjem. U stvarnoj svadbenoj ceremoniji bračne će zavjete pred svećenikom i okupljenom publikom izmijeniti članovi Društva prijatelja Giostre, Zdenka Matajčić i Maurizio Sauko, a sve će se odvijati u skladu sa svadbenim običajima i uzusima Crkve u 18. stoljeću. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa