san antonio najbolja uljara

Saša Poldan iz Velog Mluna šampion Maslinarske večeri u Zagrebu

0
S objave rezultata na Maslinarskoj večeri u GastroGlobusu na Zagrebačkom velesajmu
S objave rezultata na Maslinarskoj večeri u GastroGlobusu na Zagrebačkom velesajmu

Rezultati ocjenjivanja 288 uzorka maslinovih ulja u Zagrebu objavljeni su 24. veljače na „Maslinarskoj večeri“ u GastroGlobusu na Zagrebačkom velesajmu. Voditelj dodjele bio je Mladen Stubljar, poznati novinar kojega poznaju svi maslinari u Hrvatskoj po osebujnom javljanju u poljoprivrednim emisijama HRT-a.

Uzorke  je kemijski analizirala tvrtka NIR analiza, a organoleptičku ocjenu dao je panel senzorskih analitičara „Olea“ iz Šibenika. Za ekstradjevičansko maslinovo ulje, podijeljeno je ukupno 134 zlatnih, 57 srebrnih i 25 brončanih medalja.

U kategoriji ulja miješanih sorti treće mjesto među zlatnim medaljama zauzela je Aurora Volarević (Mali Turini, Istra), drugo mjesto osvojio je Arula Marko (Buje), a pobjednik je tvrtke Ursaria, Limski kanal. U kategoriji sortnih maslinovih ulja treće mjesto među zlatnim medaljama osvojio je Martin Adamič (Baredi, Izola, Slovenija) , drugo mjesto pripalo je Stanciji St. Antonio d.o.o.(Vodnjan) za karbonacu, a pobjednik je postao Saša Poldan, Veliki Mlun, Istra.

„Šampion“ natjecanja, maslinar s najvećim broje bodova na cijelom ocjenjivanju, ukupno 98.30 bodova, postao je Poldan Saša, Veliki Mlun, Istra. Na 3. Festivalu su se ocjenjivale i najbolje uljare, kao i najbolje maslinarske udruge. Kriterij je bio zbroj ocjena najbolja 3 uzroka prerađena u istoj uljari, odn. zbroj ocjena najbolja 3 uzorka maslinara iz pojedine udruge. Treće mjesto među uljarama osvojila je Uljara Torkop, druga je bila Uljara Benegnu, a najboljom među uljarama proglašena je Uljara Stancija San Antonio.

Treće mjesto među udrugama za najkvalitetnija ekstradjevičanska maslinova ulja osvojila je Udruga maslinarki Istre, druga je bila Udruga Agroturist Vodnjan, dok je 1. mjesto među udrugama osvojila udruga „Zagrebački maslinarski institut“, s najvišom prosječnom ocjenom za tri uzorka ulja.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa