Kajin: Hypo banka nije svetica, ali za propast Purisa krivac je Gavrilović

0
Saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu
Saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu

"Namjera Gavrilovića glede Purisa nije bila poštena, njihov ulazak u Puris pretvorio se u klasično neprijateljsko preuzimanje", rekao je saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare održanoj 5. rujna u Pazinu, te je svoju tvrdnju potkrijepio između ostalog i podacima o broju zaposlenih u Purisu. Naime, 2001. godine u trenutku kada Valter Wolf ulazi, u Purisu je bilo 700 zaposlenika, 2009. godine Gavrilović preuzima 500 zaposlenika, a danas Puris u stečaj ulazi s tek 305 zaposlenih.

"Gavrilović preuzima Puris za 1 kunu uz kredit od 14,4 milijuna eura. Ta je obaveza do danas ostala neizvršena", kaže Kajin i dodaje kako je nešto novaca uloženo, a ništa nije vraćeno. Odnosno, prema njegovim riječima, kreditom od 3 milijuna eura pokrivena su sredstva koja su uložena u računalni sustav, a nekoliko stotina tisuća kuna uloženo je u, kako kaže Kajin, "gluposti" poput heliodroma u Sv. Petru u Šumi za helikoptere, koji su kasnije u ovrhama oduzeti.

"2009. godine Gavrilović ukida Purisovu trgovinu i sve trgovine preuzima Diona, a 2012. prenijeta je prerada u Petrinju i tu počinje krah Purisa", kazao je Kajin uz napomenu kako je u godinu dana s 3,5 milijuna kilograma prerađevina proizvodnja Purisa pala na tek 1,5 milijuna kilograma, nakon čega se prerada ponovo vraća u Sv. Petar u Šumi.

Novac je ulagan u, kako kaže Kajin,
Novac je ulagan u, kako kaže Kajin, "gluposti" poput heliodroma
Ne uključi li se država, Puris odlazi u pepeo

"Hypo banka nije svetica, dapače, u Hrvatskoj je, a i u zemljama okruženja napravila pravi "dar-mar", ali u ovom slučaju banka je najmanje kriva", kaže Kajin i kao glavnog krivca ističe tvrtku Gavrilović, a prema Kajinovom mišljenju, banka je kriva zato što je krivoj firmi ustupila Puris. Ako se Vlada ne uključi u problematiku Purisa kao u slučaju Diokija i Dalmacijavina, to je kraj za Puris i za 305 radnika koji su zadnju plaću dobili za lipanj.

Puris je problem Istre broj jedan, za Puris netko mora odgovarati, Istra ne može biti kao Hrvatska po principu "Tko je jamio, jamio je", ističe Damir Kajin, naglašavajući kako je potrebno vršiti pritisak na Vladu jer ako se država ne umiješa u rješavanje, Puris, koji je do jučer bio jedan od najprepoznatljivijih Hrvatskih brendova, odlazi u pepeo.

Ako je netko iz IDS-a kriv za propast Purisa, neka za to odgovara

Na pitanje tko može pomoći Purisu i koliko je za propast kriva politika, Kajin napominje kako je proračun Istarske županije iznosi 250 mlijuna kuna, pa, kaže, možete zamisliti što se može s tim novcem.

"Kad me se pozove da razgovaram s ljudima kada sam u prilici da dođem do neke informacije, reagiram. Žao mi je da nismo reagirali godinu dana ranije kada se moglo ući u svojevrsnu bitku s Gavrilovićem, više nego danas kroz stečajni postupak", kaže Kajin i dodaje kako njega osobno nitko nije kontaktirao do prije nekoliko dana, kada je razgovarao s predstavnicima sindikata Purisa.

"Ako je netko iz IDS-a sudjelovao, neka za to odgovara, ne može ovo proći kao drugdje u Hrvatskoj", odgovara Kajin na pitanje je li dio odgovornosti za ovakvo stanje i na IDS-u, te dodaje kako je uloga IDS-a 2001. bila marginalna, te kako je netko drugi tada bio aktualan na vlasti u Hrvatskoj i u Sv. Petru u Šumi. "Za propast Purisa netko mora odgovarati", zaključio je na kraju saborski zastupnik Damir Kajin. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Kajin: Za propast Purisa netko mora odgovarati
Kajin: Za propast Purisa netko mora odgovarati

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa