U Pazinu parkirališta pod naplatom prazna, a travnjaci puni automobila

0
Zelena površina iz Spomen doma puna je parkiranih automobila
Zelena površina iz Spomen doma puna je parkiranih automobila

Uvođenje naplate parkiranja u gradu Pazinu osim prihoda donijelo je i nekoliko problema. Naime, gotovo je pravilo da s jedne strane parkirališta pod naplatom budu napola prazna, a s druge strane na travnatim površinama i pločnicima, te uz rub prometnica  vlasnici redovito parkiraju svoje automobile.

Automobili parkirani na pločniku uz cestu koja vodi prema parkiralištu iza Spomen doma otežavaju pješacima prolaženje, a oni koji su parkirani na travnatoj zelenoj površini ispod stabala, što je zabranjeno, uništavaju tu površinu.

Naravno, osim prometne nekulture takvo ponašanje zasigurno je i rezultat cijene parkinga koja u Pazinu za sva parkirališta pod naplatom iznosi 4 kune po satu, što je zasigurno za neke prevelik iznos.

"Člankom 83. Odluke o komunalnom redu propisano je da se radi zaštite javne zelene površine, na istoj osobito zabranjuje zaustavljati, parkirati i voziti motorno vozilo. Nadzor nad provedbom navedene Odluke provodi komunalno redarstvo", odgovorili su iz Grada na pitanje tko je zadužen za kontrolu i sankcioniranje vozača koji automobile parkiraju na javnim zelenim površinama.

U isto vrijeme parking na Trgu slobode je prazan
U isto vrijeme parking na Trgu slobode je prazan
Nije moguće uvesti više parkirnih zona - u planu je zapošljavanje prometnog redara

Osim upita o sankcioniranju nesavjesnih vozača upitali smo postoji li namjera uvođenja više parkirnih zona te postoji li namjera korekcije cijena parkinga kako bi se potaknulo vozače da svoje automobile parkiraju na za to predviđenom mjestu.

"U gradu Pazinu, javna parkirališta pod naplatom, su u principu dobro popunjena a poslovi upravljanja, održavanja i naplate nad istima uređeni su Odlukom o korištenju, upravljanju i naplati parkirališta. Navedene poslove, u ime Grada Pazina, provodi trgovačko društvo Usluga d.o.o. iz Pazina. Cijena parkiranja od 4,00 kuna za sat parkiranja je prosječna i prilagođena gradu Pazinu. Navedenom Odlukom predviđa se mogućnost povlaštenog parkiranja na godišnjoj razini za sve umirovljenike, stanare ulica u kojima se vrši naplata parkiranja te za ostale građane grada Pazina. Kako se sva parkirališta pod naplatom nalaze u neposrednom centru grada Pazina ista nije moguće, a niti realno odijeliti prema zonama. Grad Pazin će ubuduće raditi na formiranju novih parkirališta, a sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je omogućio jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, da uređuju promet na svojem području, u planu je zapošljavanje prometnog redara te će se na taj način poboljšati kvaliteta odvijanja prometa na području grada Pazina koji uključuje i nadzor nad nepropisno parkiranim vozilima", priopćeno je iz Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Zabranjeno je zaustavljati, parkirati i voziti motorno vozilo na zelenoj površini
Zabranjeno je zaustavljati, parkirati i voziti motorno vozilo na zelenoj površini

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa