Jakovčić: Sa SDP-om ili bez njega, IDS će imati gradonačelnika u Puli

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

„Na upravo održanoj sjednici predsjedništva IDS-a imali smo dvije točke dnevnog reda - odnosi s koalicijskim parterima te lokalni i regionalni izbori 2013. godine“, rekao je danas predsjednik stranke Ivan Jakovčić najavivši mogući nastavak koalicijske suradnje sa SDP-om i HNS-om.

„Stranka me ovlastila da Milanoviću i Čačiću ponudim nastavak koalicijske suradnje na nivou Istarske i Primorsko–goranske županije te Grada Pule i Rijeke po modelu koji je sada na snazi, koji se pokazao uspješnim i za kojega smo uvjereni da velika većina građana želi“, izjavio je Jakovčić.

„Ne vjerujem da građani žele sukob između IDS-a i SDP-a, ili bar ne velika većina građana i zato pozivamo i nudimo ruku našim partnerima na način da završimo posao zajedno. Krenuli smo odrađivati jedan dug posao prije više mandata i želimo to nastaviti. IDS želi suradnju sa SDP-om i HNS-om na svim nivoima i vjerujemo da će ta ruka koju nudimo s druge strane biti čvrsto prihvaćena“, bio je jasan predsjednik IDS-a.

Naglasio je kako se na Predsjedništvu raspravljalo i o ozbiljnom problemu za koji vjeruju da je daleko važniji nego što su to svađe između IDS-a i SDP-a, a to je pad BDP-a za 2,3 posto. „To pokazuje da Hrvatska ima daleko veće probleme od političkih odnosa u jednom gradu kao što je Pula, gdje će IDS, htio to SDP ili ne, imati gradonačelnika“, kazao je Jakovčić.

Na kraju je napomenuo kako je poruka IDS-a sljedeča: „Bavimo se hrvatskim problemima i našom državom, a pustimo male, sitne političke igrice nekih pojedinaca, koji imaju ne znam kakve ambicije, na stranu“.

Govoreći o unutarstranačkoj situaciji, dodao je da je sjednica bila odlična, vrlo mirna i trezvena i više posvećena problemima Istre, nego političkim odnosima unutar stranke.

„Utvrdimo li da naši koalicijski partneri žele nastaviti suradnju, utvrditi ćemo proceduru za naše kandidate za gradonačelnike i župana. A kada SDP i HNS stisnu našu ruku, otići ćemo zajedno u nove izbore 2013. godine i na tim izborima pobijediti. Kako u Istarskoj županiji tako i u Gradu Puli i svugdje gdje IDS zagovara suradnju“, zaključio je Ivan Jakovčić.

„IDS nikada nije raspravljao o izlasku iz Vlade“

Predsjednik IDS-a je kazao i da u ovom trenutku sadašnja Vlada nema alternativu, stoga IDS ne razmišlja i nije nikad raspravljao o mogućnosti izlaska iz Vlade, nego želi potaknuti Vladu da se Plan 21 realizira u potpunosti.

„Evidentno jest da se ide u smjeru koji je suprotan decentralizaciji u Hrvatskoj,  mi ćemo razgovarati o tome s našim koalicijskim partnerima, zato što želimo vjerovati da Plan 21 je još uvijek živ dokument kojeg ova koalicija želi ostvariti“, naglasio je Jakovčić.

"Da li u dogovoru ili u srazu sa SDP-om, IDS će sigurno imati gradonačelnika u Puli"

Procedura kojom će se utvrditi IDS-ov kandidat za župana utvrdit će se u listopadu, rekao je Ivan Jakovčić nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke. IDS će, naime, pričekati potvrdu koalicijskih partnera o nastavku suradnje s obzirom da će koalicijski partneri u tom slučaju vjerojatno tražiti mjesto podžupana.

Na pitanje novinara o njegovom odnosu, odnosno svađi s kolegom Damirom Kajinom, Jakovčić je naglasio: „Ja se nikad nisam htio svađati s nikime, kao što se to moglo vidjeti po medijima jer nisam ništa nikom odgovarao. Ja se nisam svađao s nikim“.

Novinare je zanimalo i je li Damir Kajin bio na sjednici Predsjedništva, na što je Jakovčić kratko odgovorio: „Naravno da je bio“.

Novinari su još jednom od Jakovćića htjeli čuti hoće li se ponovo kandidirati za župana, na što je jasno odgovorio: „Ne, ja neću. Mislim da sam pošteno odradio tri mandata. Nisam bolestan, ali imam zdravstvenih problema što je djelom i zbog posla koji sam radio zadnjih 20 godina, stoga si ovim povlačenjem na neki način uzimam pravo na zdrav život“.

Na pitanje hoće li on predložiti kandidata za župana, rekao je da on sigurno neće nikoga predlagati. „Svaki član IDS-a se može kandidirati za župana“, kratko je dodao.

S obzirom da poziva SDP i HNS na suradnju, novinari su Jakovčića pitali znači li to da će se nečega odreći, primjerice referenduma za Plomin ili, pak gradonačelničkog mjesta u Puli. „Sigurno se ničega neću odreći. Prije svega, IDS ima veliku podršku građana Pule, ima gradonačelnika Pule, a da li će to biti u dogovoru, ili u srazu sa SDP-om, IDS će u svakom slučaju imati gradonačelnika u Puli. To je vrlo jasno. Ali, vjerujemo da je umjesto sraza bolje razgovarati o tome zašto BDP pada u ovoj državi. To je moj odgovor“, kazao je i naglasio da IDS u Puli evidentno ima veliku većinu. „Gradonačelnik Pule Boris Miletić je na prošlim izborima dobio 60 posto glasova“, podsjetio je. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa