Počinje maškarano ludilo na području Buzeta (foto)

0
Sezona maškara otvorena je na blagdan sv. Antona ili na Antonju
Sezona maškara otvorena je na blagdan sv. Antona ili na Antonju

U petak, 19.01.2018. u 19 sati službeno počinje Buzetski karneval ceremonijalom primopredaje vlasti maškarama i podizanjem pusta, a program se nastavlja u 20 sati dječjom maškaranom matinejom te u 21 sat maskenbalom. Sezona maškara otvorena je na blagdan sv. Antona ili na Antonju. Maskenbali će se nastaviti u Svetom Martinu 27.01.2018., Prodanima 03.02.2018., te Krušvarima 09.02.2018.

Glavni događaj je veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana koji će se održati 11. veljače na pusnu nedjelju i okupiti osam velikih grupa s buzetskog područja s brojnim manjim skupinama, kao i gostujuće grupe. Očekuje oko tisuću maskiranih sudionika i kilometarske kolone alegorijskih kola. Maškarani mimohod počinje u 13.30 sati na Trgu Fontana gdje će se izmjenjivati i predstavljati maškarane grupe.

Upravo kroz ovakve sadržaje želi se sačuvati tradiciju okupljanja maškara pa tako i ove godine u mimohodu očekujemo tradicionalne maske poput pusta, Ćića i Ćićke, maškara u bijelo, ali naravno i maškarane grupe koje će obraditi svakodnevne teme. Ovo peto godišnje doba, kako ga mnogi nazivaju, predstavlja jedan divni svijet mašte, ali i kritičke realnosti.

Na pusni utorak, 13. veljače, na Trgu Fontana predviđen je jutarnji maškarani mimohod polaznika Dječjeg vrtića "Grdelin", učenika Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" i članova Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre - Poludnevnog boravka u Buzetu. Vladavina maškara završava tradicionalnim osuđivanjem i spaljivanjem pusta u srijedu 14. veljače u 18.30 na Mostu, no prije samog spaljivanja pusta, ovdje završava i tradicionalna Igra na ruh koja se igra na cesti Sv.Ivan – Most i započinje u 15.30h.

Buzetske maškare 2018. održat će se pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, te u organizaciji i suorganizaciji: TZ Grada Buzeta, Pusnog odbora, Mjesnih odbora, Dječjeg vrtića „Grdelin“ Buzet, Osnovne škole Vazmoslav Gržalja, Parka d.o.o. Buzet, MO Buzet, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre i medijskih pokrovitelja: Radio Istra, HRT Radio Pula, Glas Istre, Istarski.hr, Regional Express, TV Istra i TV Nova.

Popis svih karnevalskih aktivnosti ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa