GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Krećemo naglavačke iz početka...

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Nije nam baš slavno u gradu Arene započela Nova godina! Tek što smo došli k sebi od novogodišnjeg mamurluka, a već nas je šakom u čelo pogodila naoko neočekivana informacija da voda u Puli fiksno poskupljuje u Puli po računu svakog potrošača za 17 kuna.

Naime, gradonačelnik Boris Miletić dao je prethodnu suglasnost na odluku o izmjenama odluka cijene vodnih usluga javne odvodnje i cijeni vodne usluge javne vodoopskrbe, odnosno korekciji cijena vode i odvodnje. Prema prijedlozima Vodovoda i Pragrandea, od prvog dana ove godine fiksni dio cijene vode poskupljuje za devet kuna (na računima za vodu šifra 29), dok fiksni dio s PDV-om Pragrandea raste za oko 5,50 kuna (također se nalazi na računima za vodu kao šifra 52). Ukupno će tako građanima račun za vodu porasti za oko 14,50 kuna bez poreza.Savjet potrošača javnih usluga Grada Pule, osnovan kao savjetodavno tijelo gradonačelnika, na čelu s gradskom pročelnicom opće prakse Nikolinom Radulović (poznata po ukrasnoj nanosnici) te članovima Damirom Prhatom , također iz Grada Pule (poznat po svojedobnom smjenjivanju s mjesta pročelnika za komunalni sustav bez logičnog obrazloženja) i Brankom Aleksić, (nepoznatom predstavnicom udruge potrošača), dao je pozitivno mišljenje na ove prijedloge gradskih poduzeća.

Voda poskupljuje, ali šporki zid Vodovoda ostaje

Dakle, umjesto da upravu Vodovoda natjera da dodatno smanji troškove nepotrebnog gubitka vode ili da možda smanji plaće koje su u proteklih 5 godina uglavnom stalno rasle, gradonačelnik i njegovo savjetodavno tijelo za vremensku prognozu, decentralizaciju inteligencije, naslikavanje po gradilištima i organizaciju prigodnih fritaja s kobasicama - složilo se s poskupljenjem!

Iako sam u prvi mah pomislio da je cijena podignuta zbog toga da prikupljena sredstva flegmatični i sporovozni direktor Vodovoda Dean Starčić iskoristi za pranje, čišćenje, pjeskarenje i pituranje šporkog zida zgrade Vodovoda koji nam nagrđuje grad, cijena je podignuta zbog nečeg sasvim drugog! Naime, prvi čovjek Vodovoda i vlasnik najprljavijeg zida u Puli, poskupljenje obrazlaže birokratski nakićenim riječima (citat): „Vodovod posljednjih desetak godina kontinuirano podiže efikasnost, s ciljem ukupne optimizacije poslovanja, dok istovremeno unapređuju kvalitetu usluge prema krajnjem potrošaču.“

Da bi opravdavanje poskupljenja završio još genijalnijim zaključkom (citat): „Vodovod predlaže povećanje cijene iz razloga da im se omogući poslovanje prema načelu održivog razvoja i povrata troškova te načelu stalnog povećanja kakvoće vodnih usluga i trajnog osiguranja održavanja komunalnih vodnih građevina u stanju funkcionalne sposobnosti.“

Ma bravo..! Genijalno..! Neupućeni bi čitatelj mogao pomisliti da je ovo sastavio nekakav stručnjak za PR iz Zagreba sa dubrovačkim akcentom, a ne naš stameni i stasiti direktor pulskog Vodovoda!! Zapravo, uvijek sam se kao čovjek od pisane riječi divio tom birokratskom kvazi – jeziku! A koji bogatstvom svojih floskula, fraza i nerazumljivih rečenica opravdava smisao postojanja birokracije, koja na taj način nama običnim ljudima objašnjava svoju veliku važnost u našim malim i posranim životima.

No, ako znamo da grad Pula ima oko 35.000 potrošača vode tj.vodomjera i ako to pomnožimo sa poskupljenjem, sasvim je jasno da će ovim manevrom i birokratski obrazloženim pamfletom Vodovod iz džepa građana godišnje izvući dodatnih 6 do 7 milijuna kuna! No, ne treba biti pesimist,  jer građane se na vrijeme obavijestilo i informiralo da voda poskupljuje, pa im je sada puno lakše. A to je način kako treba raditi!

Građani se moraju informirati

Evo, naprimjer, hvale se statistikom marljivi gradski oci, u protekloj godini na službenim je stranicama Grada Pule objavljeno gotovo 800 različitih vijesti, a putem društvenih mreža i svih ostalih kanala putem kojih gradska uprava komunicira s građanima, odgovoreno je na više od 2.200 različitih upita. Upravo su društvene mreže Grada Pule u 2017. godini zabilježile povećanje broja pratitelja koji se mjere u tisućama, putem kojih Grad Pula svakodnevno obavještava o najznačajnijim projektima, novostima i manifestacijama u gradu.

Informiranje javnosti o radu i aktivnostima je ključan proces u približavanju rada gradske Uprave građanima, obznanjuju mudro gradski oci, pri čemu Grad Pula svojim građanima osigurava najviše demokratske standarde u transparentnosti svog rada i dostupnosti informacija.

Pulska gradska Uprava nastoji kroz razne kanale komunikacije informirati građane o svim projektima i programima koji se provode u njihovoj sredini, zbog čega je prepoznata kao jedna od najtransparentnijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj, zaključuju ingeniozno naši dragi gradski oci..

Dakako, lijepe su to i korisne informacije iz popularne dječje pripovjetke „Hvalite me usta moja“. Pomislio bi čovjek da ažurni i marljivi službenici Grada Pule sve to rade za badava i humanitarno, a ne zato što su za te poslove solidno i vrlo dobro plaćeni!

Pa mi ponekad dođe žao zašto moj mesar Serđo na Vidikovcu ne objavi koliko je u protekloj godini prodao krmenadli, a koliko kobasica? Ili koliko je moj poštar Goran podijelio običnih, a koliko preporučenih pisama? A da ne kažem da legendarni pitur Ramo nikad nije izračunao koliko je kavadratnih metara stanova okrečio, a koliko četvornih metara ograda obojio!?  

Na kraju krajeva koliko sam ja prošle godine napisao kolumni, a koliko intervjua, vijesti ili reportaža? Koliko je njih bilo najčitanije, a koliko najkomentiranije? E to bi sigurno građane Pule jako zanimalo!

Šteta jedino što Grad Pula putem svojih službenih stranica nije objavio s koliko je novčanih sredstava pomogao i koje to nezavisne privatne i javne medije u svojoj misiji obavještavanja građana o svemu onom bez čega ne bi mogli živjeti. Pogotovo u društveno angažiranom informiranju u kojem se kritički preispituje rad te iste gradske Uprave. A putem čega će Grad Pula opet osvojiti nekakav izmišljeni i novokomponirani certifikat ili priznanje, koje građani mogu objesiti mačku o rep! (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa