Benčik: Premlaćivanjem profesora Tkalčeca propao je istarski multikulturalni pokus

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Premlaćivanje i pokušaj ubojstva pulskog profesora Tkalčeca, počinjenog od strane pripadnika manjinske romske zajednice, navelo me na preispitivanje položaja  manjinskih naroda naspram većinskog u Hrvatskoj, stoji u otvorenom pismu Tomislava Benčika, predsjednika pulske podružnice Hrvatske čiste stranke prava.

„Naime, kroz medije se konstantno provlači i teza o diskriminaciji manjinskih naroda u Hrvatskoj i stvara se slika o njihovoj tobožnjoj ugroženosti. I samo letimično listanje novinskih stupaca daje nam potpuno drugačiju sliku: romski učenici u Međimurju maltretiraju hrvatske i ostale; krađe, kamenovanja, ucjene, verbalni i fizički napadi romskih skupina na mještane, također u Međimurju; Romi u Lici premlaćuju vlasnike poljoprivrednih imanja i kradu im plodove; krvavi obračun Roma u Vodnjanu; Romi ne žele napustiti kuće u koje su se bespravno uselili...“, navodi Benčik te u nastavku citira nedavnu izjavu ministra policije Ostojića koji je rekao da „...uvažavajući ljudska prava svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj moram naglasiti da više od 50 posto imovinskih delikata na području Međimurja počine pripadnici romske nacionalne manjine. Da nema tih djela, Međimurska bi županija bila među najsigurnijim županijama u Hrvatskoj".

„Koliko su proračunskog novca i stanova dobili pripadnici romske manjine na osnovu socijalnog statusa i što su oni poduzeli da si taj status sami poprave?“, pita se Benčik i nastavlja:  „Odgovor se može isčitati iz još nekih izjava, također onih ministra Ostojića: "...Ta djeca koja su na neki način bila potrebna svojim obiteljima jer su na temelju njih dobivali socijalnu pomoć...", "...Pritom moram spomenuti da smo mi sada u situaciji da se te ljude u principu stimulira da se ne zaposle jer su im socijalna davanja veća od onog što mogu zaraditi radom." Naglasak stavljam na pripadnost ministra Ostojića SDP-u čime odbacujem buduće optužbe o rasizmu, znači, navedeni podaci o romskoj kriminalnoj djelatnosti su točni i objektivni, a Istarska županija koja se toliko diči suživotom nije nikakva iznimka u problemima sa romskom manjinom, što pokazuje i sinoćnji događaj“.

„Čitajući izjave svjedoka tih i sličnih nedjela, svugdje se primjećuje ogorčenje radom policije koja u velikom broju slučajeva počinitelje kaznenih djela ne procesuira jer "su oni pripadnici manjinskog naroda i kao takvi zaštićeni". Tko pita pripadnike većinskog naroda osjećamo li se i mi možda ugroženo i nezaštićeno? Nitko! Ako se još, ne daj Bože, mi ostali udružimo i organizirano se odupremo tim nasrtajima, slijedi javni medijski linč, promptno djelovanje policije i sudstva te optužbe za rasizam i mržnju“, napisao je Benčik te u ime HČSP Pule pozvao sve Puljane da se zapitaju koliki se novac dodjeljuje razno-raznim udrugama nacionalnih manjina, na što se taj novac troši i zašto im (manjinama) ga mi (većina) uopće dajemo?!

Nadalje, zloupotrebljavaju li možda pojedini pripadnici manjinskih naroda svoj položaj. Sinoćnji događaj (i ostali u nizu takvih) su najočitji primjer do čega dovodi politika zaštite manjina, dovodi do toga da pojedini njihovi pripadnici osjećaju kako za njih ne vrijede pravila kao i za ostale te se osjećaju slobodni čak i ubiti čovjeka!

Mi, članovi HČSP podružnice Pula želimo promjenu sustava u kojem su pripadnici većinskog naroda potlačeni u vlastitom gradu, osuđujemo ovakav divljački napad na našeg sugrađanina i tražimo najstrože kazne za počinitelje ovog gnjusnog nedjela kako se nikad više ne bi ponovilo!“, stoji u otvorenom pismu pulskog HČSP, kojeg potpisuje predsjednik Tomislav Benčik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa