Nakon neuspjelih pregovora s bankom Puris ide u stečaj

0
Zgrada Uprave Purisa
Zgrada Uprave Purisa

Nakon što je u lipnju obustavljena primarna proizvodnja, a s bankom nije postignut nikakav dogovor, vodstvo Purisa odlučilo je podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom. Razlozi su nesposobnost Purisa za plaćanje svojih obaveza, prezaduženost, izostanak financijske podrške banke, odnosno neodrživost daljnjeg poslovanja tvrtke u trenutnim okolnostima. Zahtjev za stečajem podnesen je danas Trgovačkom sudu u Rijeci.

Problemi s likvidnošću, prezaduženost i gubitci opterećuju poslovanje Purisa još iz razdoblja prije nego što ga je preuzeo Gavrilović koncem 2008. godine. Zatečeno stanje u Purisu u momentu preuzimanja bilo je mnogo gore nego što se u kratkotrajnoj due diligence analizi moglo sagledati, tako da je kroz program restrukturiranja društva, u financijskom, ekonomskom, tržišnom i razvojnom smislu, bilo neophodno zatražiti reprogram i moratorij na otplatu po kreditima.

Međutim, nastojanja Gavrilović Grupe da osnaži poslovanje Purisa nisu naišla na razumijevanje i podršku Hypo Alpe Adria banke, koja ima hipoteku na cjelokupnoj imovini Purisa, i od koje se tražilo reprogramiranje dugova kako bi se sredstva umjesto na otplatu usmjerila na financiranje neophodnih ulaganja i zalihe repromaterijala, prvenstveno kukuruza.

Ulaz u zgradu uprave Purisa
Ulaz u zgradu uprave Purisa
Njega je Puris, koji nije mogao financirati stvaranje zaliha kukuruza u trenutku berbe, kupovao tijekom godine i po dvostruko višoj cijeni od one za vrijeme berbe, čime je generiran pretežni dio gubitka Purisa za razdoblje 2010-2011 god. Izostanak podrške banke, kojoj Puris duguje 14,2 milijuna eura glavnice, od čega je dospjelo 2,2 milijuna eura uvećano za 0,7 mil EUR kamata, onemogućio je financiranje primarne proizvodnje, pa je u lipnju obustavljen tov pilića i purana, a blokirao je i ozbiljnije progovore s potencijalnim kupcima koje je inicirao Gavrilović. 

Kao vlasnik, Gavrilović i cijela Gavrilović Grupa su poduzeli sve kako bi održali poslovanje Purisa koristeći vlastite resurse i financijska sredstva. No unatoč ulaganjima, te redovitim osiguravanjem likvidnosti i uskakanjem pri ispunjenju obveza prema državi, vjerovnicima, dobavljačima i zaposlenicima koje tvrtka sama nije mogla osigurati, Puris nije uspio poslovati samostalno. Teško stanje na tržištu prodaje, rastuće cijene stočne hrane,  te visoki troškovi restrukturiranja dodatno su opteretili poslovanje Purisa.

Obzirom na insolventnost Purisa, stalno prijeteće blokade i u datim okolnostima nemogućnosti uspostavljanja   normalnih   tijekova  poslovanja i financijske konsolidacije, u uvjetima izostanka financijske podrške i visokih gubitaka, stečaj ostaje kao jedino racionalno rješenje preko kojeg bi se Puris mogao sačuvati u određenim okvirima.

O takvom ishodu upoznato je svih 305 uposlenika, sindikat, Županija i lokalni organi vlasti, stoji u priopćenju Uprave Purisa.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa