Prvi put u povijesti: Klavirski koncert u gradskoj vijećnici

0
Koncert Chiare Bertoglio u pulskoj gradskoj vijećnici
Koncert Chiare Bertoglio u pulskoj gradskoj vijećnici

U sklopu inicijative pod nazivom „Susreti u Gradskoj vijećnici“ 8. prosinca je u pulskoj Komunalnoj palači po prvi put u modernoj povijesti Pule u ovoj povijesnoj zgradi održan koncert klasične glazbe, a koncert je održala talijanska pijanistica Chiara Bertoglio.

Riječ je o prvom u nizu kulturnih događaja koji je organiziran s ciljem upoznavanja građana i šire javnosti s bogatom kulturnom i povijesnom vrijednošću Gradske vijećnice unutar Komunalne palače.

Koncertu je prisustvovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je talijanskoj pijanistici, inače istarskih korijena, među ostalim zaželio ugodan boravak u Puli.

„Ovim koncertom dobili smo jedan sasvim novi prostor u Puli u kojem se mogu organizirati kvalitetni koncerti, ali i druge kulturne manifestacije“, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić u svom je uvodnom obraćanju istaknuo kako je ovakvim kulturnim događajima želja intencija dodatno otvoriti vrata Gradske vijećnice i stvoriti priliku susreta građana u njihovoj vijećnici. „Komunalna Palača u približnom obliku kojeg danas poznajemo nastala još 1296. godine restauracijom i preoblikovanjem postojećih građevina koje su na toj lokaciji i ranije služile sličnoj javnoj namjeni. Takvom se tradicijom može dičiti malo koji grad na drevnom Mediteranu“, dodao je predsjednik Gradskog vijeća.

Tiziano Sošić, Chiara Bertoglio i Boris Miletić

Proslavljena talijanska pijanistica Chiare Bertoglio izvela je program pod nazivom Slike s izložbe, autora Modest Petroviča Mussorgskija. U originalu za klavir, Slike s izložbe, ruski glazbeni realist Mussorgski skladao je 1874. godine u spomen na prijatelja, slikara i arhitekta Viktora Hartmana. Izložbu Harmannovih slika u Sankt Petersburgu postavio je utjecajni kritičar Vladimir Sasov, a Mussorgski je odlučio odati počast prerano preminulom prijatelju, skladajući svojevrsnu šetnju izložbom kako bi se pogledom na slike izbliza, s tugom prisjetio na svog preminulog prijatelja.

Koncertu su prisustvovali učenici i profesori pulske Glazbene škole Ivana Matetića Rojngova i studenti pulske Muzičke akademije, koji su nakon koncerta u razgovoru s umjetnicom imali priliku u razgovoru doznati sve ono što ih zanima vezano za svijet klasične glazbe.

Chiara Bertoglio rođena je 1983. godine u Torinu. Studij glasovira na Glazbenom konzervatoriju u Torinu završila je s tek navršenih šesnaest godina, prvi recital održala je s osam, a prvi koncert s orkestrom s devet godina, iako veoma mlada u svojoj bogatoj glazbenoj i umjetničkoj karijeri nastupila je u najvažnijim svjetskim dvoranama poput Carnegie Halla, Concertgebouwa u Amsterdamu, Kraljevskoj Akademiji u Londonu i Akademiji Svete Cecilije u Rimu, angažirana u proučavanju odnosa kršćanske glazbe i duhovnosti izdala je i nekoliko knjiga.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa