Poreč: Najveći vodeni park gradi se bez studije utjecaja na okoliš!

0
Nitko nije podnio pismeni zahtjev za ocjenu o potrebi procjene zahvata na okoliš
Nitko nije podnio pismeni zahtjev za ocjenu o potrebi procjene zahvata na okoliš

Tvrtka Asket d.o.o. u mješovitom hrvatsko-češkom vlasništvu kod Poreča gradi jedan od najvećih vodenih parkova u Europi. Prema projektu, čije idejno rješenje potpisuje Studio Knesl iz Brna, prostirati će se na ukupno 13 ha, od čega će vodeni sadržaji obuhvaćati 7,1 ha površine, piše tportal.

Riječ je o investiciji vrijednosti 25 milijuna eura, a prema najavi investitora, zabavni vodeni park Aquacollors, imati će umjesto najavljenih sedam čak jedanaest vodenih atrakcija te će moći dnevno primiti tri do pet tisuća posjetitelja.

U vrijeme gospodarske krize izuzetno značajna investicija, no zbog ogromne potrošnje vode koje ovog sušnog ljeta Istri obilato nedostaje, ipak malo upitna. Tim više, što projekt najavljivan kao jedan od najvećih, kako po kapacitetu posjetitelja tako i po raznovrsnim vodenim sadržajima, a čiji dovršetak izgradnje se planira do početka naredne turističke sezone, nema Studiju utjecaja zahvata na okoliš - jer mu nije potrebna!

Naime, kako je na prezentaciji projekta medijima napomenuo pročelnik UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatina, za vodeni park Aquacollors koji se gradi uz cestu Poreč - Vrsar u području zvanom Mornarica već su prilikom izrade Urbanističkog plana uređenja tog područja bila uključena sva javna i komunalna poduzeća, pa je tako bilo zatraženo i mišljenje županijskog Odjela za održivi razvoj, iz kojeg je odgovoreno kako nije potrebno izrađivati Studiju utjecaja na okoliš.

"Bez Grada Poreča nema šanse da nešto damo", veli Ljiljana Dravec, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša pri županijskom Odjelu za održivi razvoj, potvrdivši da je podnositelju zahtjeva tvrtci Aquapark Poreč sa sjedištem u Zagrebu dano rješenje da za planirani zahvat nije potrebna izrada Studije utjecaja na okoliš.

No, kako pojašnjava Dravec, poštovala se procedura pa je informacija, pri čemu se u obzir uzelo mišljenje Grada Poreča - UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša i Hrvatskih voda VGO Rijeka kao sudionika postupka, bila 29. srpnja 2011. objavljena na web stranici i oglasnim pločama Istarske županije i Grada Poreča, no u zakonskih trideset dana od objave nitko od eventualno zainteresirane javnosti nije podnio pismeni zahtjev za ocjenu o potrebi procjene zahvata na okoliš, piše tportal.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa