Ladonja traži hitnu raspravu o TE Plomin na Županijskoj skupštini

0
Ivo Uccio Miletić i Mauricio Licul
Ivo Uccio Miletić i Mauricio Licul

„Budući da Skupština Istarske županije nikada na svojim sjednicama nije raspravljala o zahvatu izgradnje, uputili smo na adresu Istarske županije i predsjednika Županijske skupštine „Zaključak o izgradnji Bloka  „C“ u termoelektrani Plomin“, te tražimo da se uvrsti na dnevni red po hitnom postupku na idućoj sjednici Skupštine“, kazao je Ivo Uccio Miletić, županijski vijećnik Ladonje, na konferenciji za medije održanoj 24. kolovoza u prostorijama pulske Ladonje. Ivo Uccio Miletić i Mauricio Licul, vijećnik u Gradskom vijeću Pule, izvjestili su javnost o aktivnostima Ladonje vezanim uz izgradnju Bloka „C“ u termoelektrani Plomin.

„Iako svjesni činjenice da su Republici Hrvatskoj neophodne značajne investicije za pokretanje gospodarskog rasta, a u energetici posebice i radi uravnoteženja energetske bilance države, vijećnici Županijske skupštine ne bi smjeli prihvatiti činjenicu da se na njenom prostoru dešavaju značajne investicije, a da o tome ne budu informirani, poglavito kada su takve investicije suprotne njenim aktima“, rečeno je konferenciji za novinare.

„Ono što je danas realnost je činjenica da osim individualnih medijskih izjava pojedinaca o tome kako je studija utjecaja na okoliš neprihvatljiva, te pozivanja građana na referendum, kojeg  su vladajući proglasili nelegalnim, a čak i ako bi se proveo nije obvezujući za Vladu, nismo donijeli nikakav službeni stav županijske Skupštine.  Naravno, ako izuzmemo izjavu Župana koja kaže da „dok je on Župan neće se graditi termoelektrana u Plominu na ugljen“, pa ubrzo nakon toga izjavljuje da se neće više baviti politikom nakon ovog mandata što znači period od još desetak mjeseci. Da nam se ne bi desilo da „ psi laju a karavane prolaze“,  županijskim vijećnicima predlažemo  zaključak kojeg bi trebali svi vijećnici u Županijskoj skupštini i podržati ukoliko žele biti dosljedni“ zaključio je Miletić.

Licul je potom dodao da smo svjedoci mnogih medijskih istupa po pitanju Plomina 3.  Ladonja ne želi sudjelovati u zavaravanju ljudi  i radi toga predlaže zaključak kojim će se konačno vidjeti tko nastupa sa pravim licem, a tko nosi masku jer je nevjerojatno takvo licemjerje u jednoj stranci, zavisno o tome govori li se o državnom ili regionalnom nivou, a da se formalno  i dalje nije učinilo još ništa.

„Vjerujemo da će se konsenzusom prihvatiti Ladonjina inicijativa da se konačno o izgradnji bloka „C“ u termoelektrani Plomin na Županijskoj skupštini nakon čega slijedi izglasavanje službenog stava Istarske županije, odnosno zaključka. Nakon toga moći ćemo svjedočiti koliko je zapravo bilo tko u trenutnoj vladajućoj garnituri na regionalnom nivou sposoban zaista nešto napraviti po pitanju razvoja regije i zdravlja ljudi u Istri. Sjetimo se dana kad je današnji pulski gradonačelnik Boris Miletić bio direktor IDA-e i da je za vrijeme njegovog mandata doveden Rockwool. Miletić se iz toga elegantno izvukao a Jakovčić promijenio mnogo puta stavove u vezi toga, a sada imamo opet istu priču; IDS koji traži deklarativno referendum i Jakovčića koji predlaže Plomin na plin a za par godina će vjerojatno povećavati broj kreveta na onkologiji. Nemojmo zaboraviti da je Rockwool prisutan u Istri“, zaključio je Licul.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa