Vijulini i klarini u Gologorici prizvat će kišu

23.08.2012 - 11:03
Vladimir Pernić, Emil Daus i David ivić na konferenciji za novinare u Gologorici
Vladimir Pernić, Emil Daus i David ivić na konferenciji za novinare u Gologorici

"Općina Cerovlje kao rijetko koja jedinica lokalne uprave i samouprave u Istri snažno podupire sve inicijative usmjerene u pravcu njegovanja i čuvanja svekolike kulturne baštine, a poglavito glazbene baštine i tradicije", istaknuo je na konferenciji za novinare, održanoj 23. kolovoza u Gologorici, načelnik Općine Cerovlje Emil Daus. Konferencija je sazvana povodom manifestacije "Vijulini i klarini", koja će se održati u nedjelju 26. kolovoza na trgu u Gologorici.

"Osim već tradicionalnih priredbi, susreta i manifestacija ove godine krećemo s jednom novom manifestacijom. Gologorica će ugostiti svirače violina i klarineta uz pratnju ostalih glazbala iz karakterističnih tradicijskih sastava koje nazivamo Gunjci ", kazao je Daus i zahvalio se Katedri Čakavskog sabora Roč na ponuđenom domaćinstvu.

Vladimir Pernić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Roč kazao je kako je u Istri posljednjih 20-ak godina došlo do revitalizacije tradicijske glazbe i glazbala, a s nakanom da se ne zaborave violine u sastavima gunjaca Katedra iz Roča ovim je susretom odlučila proširiti već tradicionalnu manifestaciju "Z vijulini sopu muškardini", uz violine i klarinete u prvom planu. "Dakle, želja i nakana je da se potakne sop na vijuline i klarine u današnjiim, sve popularnijim gunjcima, a Gologorica je idalno mjesto za takvu manifestaciju", rekao je Pernić.

"Radosno smo prigrlili manifestaciju i veselimo se susretu, izgleda da ćemo u nedjelju prizvati dugo očekivanu kišu i po tome će ovaj prvi susret vijulini i klarini dobiti poseban značaj", našalio se David Ivić, organizator susreta u Gologorici.

Početak susreta predviđen je za 18 sati, a kratki Pogovor o gotovo zaboravljenom Mikuli Gologoričkom, pisaru Istarskog razvoda te čitanje karakterističnih izvadaka iz Istarskog razvoda biti će uvod u glazbeni program. "U slučaju da uspijemo prizvati kišu, program se seli u prostorije mjesnog odbora", kazao je organizator.

"U samom koncertnom dijelu programa stare melodije valcera, polki, marći, šaltini izvest će 50-ak svirača iz raznih dijelova hrvatske i slovenske Istre, a u svakom je sastavu obavezna violina ili klarinet, a u većem broju i oba glazbala", kazao je Ivić.

Uz domaćinstvo Općine Cerovlje, susret organizira Katedra Čakavskog sabora Roč, a suorganizatori su gologoričke udruge i Matica Hrvatska Pazin, dok je pokrovitelj manifestacije Istarska županija. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Tweet

Posljednje novosti