U Sv. Petru u Šumi održana peta Maša po starinski

23.08.2012 - 07:26
U Sv. Petru u Šumi održana je 5. Smotra starocrkvenog pučkog pjevanja
U Sv. Petru u Šumi održana je 5. Smotra starocrkvenog pučkog pjevanja

U nedjelju, 19. kolovoza, u Sv. Petru u Šumi održana je 5. Smotra starocrkvenog pučkog pjevanja “Maša po starinski”. Program je započeo u župnoj crkvi gdje je uvodnu riječ o glagoljaškom pjevanju izrekao zadarski etnolog Livio Marjan. „Nijedan njemački car, kao i nijedan francusku kralj, nisu, kroz stoljeća postojanja tih europskih sila, nikada čuli misu na svom jeziku, a u Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji, zahvaljujući svijesti glagoljaša o važnosti narodnog jezika, hrvatski je čovjek pred tisuću godina slavio Boga misom na jeziku naroda.“ naglasio je prof. Marjan u svome uvodu, potvrdivši time neupitnu važnost ove manifestacije i potrebe očuvanja tih starih napjeva, u kontekstu svijesti o vlastitim korijenima.“

Naime, papa Inocent IV. godine 1248. dao je pismeno dopuštenje Senjskome biskupu Filipu da smije rabiti glagoljašku misu u katedrali Sv. Marije u Senju, kao i pravo da glagoljicu rabi svugdje gdje je do tada to bio običaj, čime je dakle već u 13. stoljeću službeno dopuštena, „ozakonjena“, misa na narodnom jeziku, koja je očito već tada imala dugovječnu tradiciju.

Nastupu izvođača prethodila je svečana misa u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla koju je predslavio don Srećko Frka Petešić, župnik u Radovinu  u Zadarskoj nadbiskupiji, a pjevači iz te župe su starocrkvenim napjevima predvodili liturgijsko pjevanje.

Smotri je, u ime Porečke i Pulske biskupije, nazočio biskup u miru mons. Ivan Milovan koje je izrazio zadovoljstvo zbog uspjeha koji kroz godine odlikuje „Mašu po starinski“, te je čestitao svim izvođačima i organizatorima, napose umjetničkom voditelju Brunu Krajcaru koji je svojevrsni spiritus movens manifestacije, na realizaciji tog lijepog i važnog projekta.

Smotra je na trgu ispred župne crkve započela sugestivnom molitvom „Otče naš“ u starocrkvenom napjevu u izvedbi prof. Marjana, a program je komentarima duhovnog sadržaja moderirala voditeljica Lejdi Oreb. Prvi su nastupili domaćini, Zbor župe sv. Petra i Pavla. Uslijedili su crkveni pučki pjevači iz Krnice predstavivši se sa autohtonim napjevom istočne istarske obale „Sudac gnjivan“ i koledvom „Fijolica“, te Zbor Župe Sv. Agneze iz Medulina.

Sa zapadne istarske obale nastupio je Zbor Lavanda iz Novigrada božićnom pjesmom iz Lupoglava „Hajdemo, Hajdemo“, a zatim su pjevači Župe Krista Spasitelja iz Pule otpjevali „Slavu“ iz Roverske maše. Posebno incizivno su Otče naš i starodrevni napjev „Dan od gnjeva“ združenim glasovima izveli pjevači iz župa Sv. Petra i Pavla iz Marčane i Sv. Filipa i Jakova iz Filipane pod vodstvom mlade voditeljice Nicol Radolović. Niz gostujućih izvođača iz drugih biskupija otvorile su crkvene pučke pjevačice Vesna Vuković i Slavica Novosel iz Svetica kaj Ozlja izvedbama „Rodil se je Isus“ iz okolice Trogira i istarskom koledvom „Tri anjeli“.

U tradicionalno velikom broju i svojom prepoznatljivom snagom i kvalitetom te pomno odabranim starocrkvenim napjevima predstavio se Župni zbor sv. Mihovila iz obližnjeg Žminja, korizmenim „Ja se kajen“ i starim napjevom iz središnje Istre, iz Cera, „Puna tuge“.  Iz Međimurja pristigle su članice Zbora umirovljenika grada Preloga koje su auditorijumu dočarale starocrkvene zvuke iz predjela kajkavskog narječja božićnim napjevom „Zdrav Kralj mladi“ i međimurskim korizmenim napjevom „Tužno plače, žuhko javče – Gospin plač“.

Iz predjela kolijevke glagoljaštva, sa otoka Krka nastupio je Mješoviti zbor župe Marijina Uznesenja iz Vrbnika sa repertoarom bogatim elementima starohrvatske mise. Mahom korizmeni napjevi bili su os repertoara Crkvenih pučkih pjevača župe Radovin iz Zadarske nadbiskupije koji su, osim lijepom interpretacijom, svoj nastup naglasili i scenskim elementima nastupivši u narodnim nošnjama svoga kraja. Smotra je zaključena nastupom Mješovitog crkvenog zbora župe Svetog Stjepana iz Dobrinja, izvedbom dijelova Glagoljaške maše, Vele večernje te Odriješenja mrtvima.

Nositelj projekta bila je Općina Sv. Petra u Šumi,  a manifestacija je  održana je pod pokroviteljstvom Porečke i Pulske biskupije, Ministarstva Kulture, Županije Istarske te HDS – ZAMP-a što svakako govori o značaju i vrijednosti ove kulturne manifestacije u domeni očuvanja tog specifičnog segmenta nematerijalne kulturne baštine.

Maša po starinski, svojim se kontinuitetom, a napose izuzetnom povijesnom vrijednošću repertoara te umjetničkom kvalitetom interpretacija, iz godine u godinu profilira kao jedna od referentnih manifestacija posvećena tom specifičnom glazbenom žanru, a u jednom širem kontekstu, sadržajne i jezične značajke tih napjeva neosporivi su pokazatelj apsolutne neupitnosti osjećaja vjerske i nacionalne pripadnosti koje žitelji ovoga kraja postojano žive kao posve prirodni dio srži vlastitog bića već toliko vjekova. (G. Krizman)

Tweet

Posljednje novosti