Kad pomislite da vam je vruće, sjetite se njih - iza pegle 80, a u zraku 40°C

22.08.2012 - 11:20
Radnik na sanaciji ceste u Pazinu naviknut na teške uvjete
Radnik na sanaciji ceste u Pazinu naviknut na teške uvjete

U Pazinu je danas, prema podacima DHMZ-a, u 11 sati izmjerena temperatura od 34 °C. Pretpostavljamo da je na suncu temperatura osjetno viša. Ministarstvo zdravlja je, s obzirom na velike vrućine, izdalo upozorenje za građane. U tom upozorenju između ostalog savjetuje građane da u dijelu dana od 10 do 17 sati izbjegavaju naporan fizički rad, potraže sjenu te da nose laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala.

"Jebeno je, jebeno je", rekao nam je radnik koji je upravo oko 11 sati, na suncu, lopatom strugao komadiće starog asfalta s ceste. "Najgore je iza pegle, tamo je temperatura 80 stupnjeva", rekao je i dodao kako je on naviknut na vrućine jer ovaj posao radi već 20 godina. "Kad dođe neki novi, koji nije naviknut, makar bio puno mlađi od mene, odmah sjedne i viče da ne more", priča kroz smijeh. Mijenjamo se, radimo pauze, pijemo puno tekućine, kaže nam nasmijani radnik i dodaje kako svaki posao ima svoje loše i dobre strane.

"Nemoj slikat nas dokle sve stoji, će reć da nič ne delamo, njih slikaj, to su nan šefovi", vikali su radnici s druge strane ceste pokazujući na Audi koji je upravo bio na odlasku. I dok u Audiju sigurno radi klima uređaj, vozači na valjku i drugim strojevima rade pod nepodnošljivim vrućinama, bez klime.

"Šefovi" u Audiju
Asfalt umjesto crvenog tepiha za boćare

U Pazinu je, naime, u tijeku saniranje dionice državne ceste D 64 i dionice županijske ceste Ž 5046. Sanacija će trajati od 20. do 25., a promet u ulici M. B. Rašana, J. Dobrile i ulici Miroslava Bulešića odvija se uz potrebna ograničenja.

"Inače nebi radili u centru grada, ali je sila pa treba to napravit do početka prvenstva", kaže nam jedan od radnika i dodaje kako moraju asfaltirati cestu za boćare, misleći na Europsko prvenstvo u boćanju koje se početkom rujna održava u Pazinu. "Hoće malo da uljepšaju grad da se mogu pohvalit kako je lijepo", dodaje odlazeći s kantom katrana kojeg  treba nanijeti prije nego se postavi sloj asfalta.

Trebamo li podsjetiti još jednom građane da u dijelu dana od 10 do 17 sati izbjegavaju naporan fizički rad, potraže sjenu, te da nose laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala? (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Radnici u strojevima
Radnici u strojevima

Tweet

Posljednje novosti