Istarska autonomija i zagrebački 'histerični centralizam'

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ideje o autonomiji, kaže analitičar Žarko Puhovski, nisu ostvarive jer ih ustavni okvir ne dopušta, a iako Jakovčić ne dovodi u vezu Istru i Kataloniju, kaže da je zahtjevom upozorio na zastarjele reakcije kojima se trenutačnu situaciju u toj španjolskoj regiji uspoređivalo s Hrvatskom 1990., a ne, primjerice, s Istrom danas, piše Al Jazeera.

"Za razliku od Katalonije i Istre, Hrvatska je imala oko 90 posto podrške za neovisnost i ustavni okvir koji je to dopuštao, unatoč svim pritiscima, dok se u Kataloniji, koja je sada doživjela gotovo sigurno neuspjeh, a pogotovo u Istri, radi o tomu da nije sigurno da postoji većina za takvu inicijativu i ne postoji ustavni okvir", kaže Puhovski za Al Jazeeru.

Hrvatskoj je potrebna decentralizacija, a Istra je, smatra, premala za ozbiljnu autonomiju, model za koji smatra da u Hrvatskoj nema smisla jer razlike nisu dovoljno velike, piše Al Jazeera.

"U Istri imaju neku fiks-ideju da je Učka velika kao Himalaja otprilike, međutim realno bi bilo da Hrvatska ima jedan centar u Rijeci, jedan u Splitu, u Osijeku i eventualno još jedan centar uz Zagreb - koji bi imao poziciju sličnu kao Washington - i možda bi bilo dobro da se nađe još jedan teren koji bi omogućio da se konačno, po prvi puta nakon Austrougarske, Lika i Gorski kotar nađu u istoj teritorijalnoj jedinici. Dakle, četiri-pet centara bi bilo moguće koji bi imali smisao autonomije u ekonomskom, zemljopisnom i drugom smislu". Unatoč svemu, ističe da je na ovakve stvari dobro upozoravati da se razlabavi "histerični centralizam" koji vlada u Zagrebu, a decentralizacija bi u Hrvatskoj zapravo značila centralizaciju, donosi Al Jazeera.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa