Suša u Istri ne briše golf terene iz županijskih planova

0
Za navodnjavanje golf terena treba višestruko više vode nego za poljoprivredne površine
Za navodnjavanje golf terena treba višestruko više vode nego za poljoprivredne površine

Istarska županija ove godine opet je morala uvesti redukciju opskrbe stanovništva vodom, ali u županijskom Prostornom planu ipak neće reducirati broj lokacija za gradnju golf terena, velikih potrošača vode, piše tportal.

Ne bi li sačuvali tekućinu neophodnu za život ljudi, istarski župan Ivan Jakovčić zabranio je u srpnju korištenje vode iz javnog vodoopskrbnog sustava za zalijevanje zemljišta, pranje vozila, poslovnih građevina, instalacija te sredstava za rad i skladištenje i svega što nije neophodno.

Vode u vodovodu naprosto nema za sve što bi se moglo raditi, jer podneblje na pritisak razvoja odgovara sušom. Uključuje to i golf terene, za čije navodnjavanje u mediteranskim područjima treba višestruko više nego za poljoprivredne površine, ali ipak iz prostorno-planske dokumentacije ne izbacuju se 23 lokacije predviđene za razvoj kapaciteta za ovaj sport.

Iako županijski dokumenti nalažu navodnjavanje iz drugih izvora, poput vlastitih, ili pročišćavanje kanalizacijskih voda, jedini za sada izgrađen golf teren u Istri "Crveni vrh" kod Savudrije ovisi o vodi iz vodovoda. Potvrdila je to Glasu Istre tadašnja direktorica Rezidencije Skiper Ljubica Marfan u kolovozu 2009. godine rekavši da se navodnjava pitkom vodovodnom vodom.

Kako je od kraja srpnja vodovod zatvoren, terena "Crveni vrh" uskoro neće biti. "Teren je suh kao barut, uskoro ga neće biti", potvrdila nam je službenica Rezidencije Skiper u kratkom telefonskom razgovoru, ne želeći detaljnije objasniti kako će tvrtka riješiti aktualni problem sa sušom.

U međuvremenu, dozvolu za ovakvo korištenje vodovoda dobili su još neki golf tereni, primjerice u Vrsaru, Umagu i Novigradu, iako Prostorni plan nalaže opskrbu iz drugih izvora vode.

Pročelnik Istarske županije za turizam Branko Curić navodi koje su propisane mjere - pročišćavanje otpadnih voda iz naselja, postojeći vodoopskrbni sustavi izvan funkcije, postojeći prirodni izvori slatke vode, viškovi vode iz vodovoda, desalinizacija mora i slično. Praksa u mediteranskim okruženjima u kojima manjka vode, dodaje, predviđa još gradnju retencija.

"Takva jezera pune se u periodu kada ima viška vode, a prazne u ljetnim periodima kada je manje vode. Jezera su u dvostrukoj ulozi, odnosno sastavni su dio igrališta, kao hazardi, i sastavni dio sustava za zalijevanje", tvrdi Curić. Vodovod je dakle samo izvanredan izvor vode, a već na prvom izgrađenom terenu "Crveni vrh" postao je redovan.

U ekološkoj udruzi Zelena Istra od početka širenja golferske ideje u Istri upozoravaju na ovaj sukob između privatnog interesa golferskog miljea i javnih potreba stanovništva za osnovnim sredstvom za život. Dušica Radojčić, predsjednica udruge, smatra da golf igralištima treba zabraniti korištenje vode iz vodovoda čak i kad vode ima, odnosno uvesti im obavezu izgradnje sustava za pročišćavanje otpadnih voda. Prema podacima Zelene Istre, za gradnju golf terena se dopušta planiranje sustava vodoopskrbe u cijelosti na osnovi javnog vodoopskrbnog sustava, piše tportal.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa