Provedite vikend u Humu, najmanjem gradu na svijetu!

0

Dva autohtona proizvoda promovirat će se ove nedjelje u Humu - najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske, gdje se u subotu održava 3. Festival industrijske konoplje, jedini takav u hrvatskim okvirima, a u nedjelju 17. izdanje tradicionalne smotre istarskih rakija. Program su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili Aleksandar Merlak i Marin Zornada iz Udruge Hum, koja je organizator humskog vikenda, te Mila Nežić iz Turističke zajednice, suorganizatora manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Buzeta.

Treći festival industrijske konoplje započinje u subotu u 13 sati, što je dobra prilika za pobliže upoznavanje s biljkom oko koje se vežu mnoge kontroverze, a zapravo je jako korisna i ljekovita, iako nedovoljno iskorištena. U sajamskom dijelu programa predviđena je prezentacija i degustacija proizvoda od konoplje. Sudjelovat će petnaestak izlagača.

U sklopu festivala održat će se i predavanja koja će trajati od 15 do 18 sati. Neki od predavača jesu Bojan Aleksić koji će govoriti o autonomnoj kući u Istri u skladu s prirodom, Borut Šket – sa temom o gradnji prve ekološke kuće od konoplje u Sloveniji. Za večernju zabavu bit će zadužen DJ.

Nedjelja će u Humu proteći u znaku 17. izdanja tradicionalne smotre istarskih rakija koja se održava uz slogan: Domaća rakija je naša medižija. Cilj je popularizacija domaćih rakija i očuvanje tradicijske proizvodnje.

Na manifestaciji obično sudjeluju proizvođači rakija iz cijele Hrvatske, a posjeti je oko 1000 ljubitelja rakija također iz cijele Hrvatske.

Jedna od novosti ovogodišnje Smotre je ta da će osim uobičajenog žirija rakije ocjenjivati i kušati Povjerenstvo za senzornu analizu vina i jakih alkoholnih pića i članovi, certificirani senzorni analitičari Instituta za poljoprivredu i turizam.

Akreditirano Povjerenstvo za senzornu analizu Instituta sastavljeno je od 11 senzornih analitičara, certificianih od Ministarstva poljoprivrede RH i članova Službenog povjerenstva za organoleptično ocjenjivanje vina i drugih proizvoda od grožđa i vina Republike Hrvatske, te redovito sudjeluje u senzornoj analizi navedenih proizvoda u sklopu izložbi, smotra, odnosno puštanju u promet navedenih proizvoda. Povjerenstvo za senzornu analizu funkcionira u sastavu Vinarskog laboratorija Instituta, te ga čini jednim od najkompetentnijih laboratorija takvog tipa u Republici Hrvatskoj i šire, te jednim od rijetkih u široj regiji koji u području akreditacije ima metodu senzornog ocjenjivanja vina.

Organoleptičko ocjenjivanje rakija u Humu biti će vođeno od strane Predsjednice akreditiranog Povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, dr.sc. Sanje Radeka, te će u senzornoj analizi rakija sudjelovati 5 certificiranih senzornih analitičara članova akreditiranog Povjerenstva Instituta.

Proizvođači svoje uzorke rakija mogu predati od 10 do 12 sati na ocjenjivanje u Polači u Humu, i to u nekoliko kategorija: biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji.

Rakije će se degustirati od 13 sati kupnjom čašice za degustaciju. Osim degustacije domaćih žestica proizvedenih na tradicionalan način, tijekom cijelog dana posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda istarskih jela: maneštru, bakalar, pečene kestene...

Proglašenje najboljih rakija predviđeno je u 17 sati, a feštu od rakij svojim će nastupom začiniti Night Express band. 

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa