Stanarka s Verude: Ovdje živim od 1973. godine i više ne vjerujem da će se ovaj prostor urediti

0
Trg kralja Tomislava
Trg kralja Tomislava

Grad Pula putem anketnog listića od žitelja Verude prikuplja podatke, ideje, primjedbe i prijedloge kako bi što veći broj stanovnika koji gravitira području Trga kralja Tomislava aktivno uključili u odlučivanje i oblikovanje prostora. Naime, Grad Pula i Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu Grada Pule prema Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture pokreću uređenje Trga kralja Tomislava na Verudi. Stručni provoditelj urbanističko-arhitektonskog natječaja uređenja prostora Trga kralja Tomislava  je Društvo arhitekata Istra (DAI-SAI) koje prikuplja dostupne podatke o prostoru i priprema natječajnu dokumentaciju.

Grad Pula putem radne skupine za pripremu natječaja provodi anketni upitnik o stanju prostora, njegovim korisnicima te njihovim željama, zahtjevima i očekivanjima. Potom će radna skupina za pripremu natječaja razmotriti i ocijeniti te u skladu s mogućnostima uvrstiti u natječaju dokumentaciju.

Ne bi li saznali što o tome misle žitelji Verude uputili smo se na Trg kralja Tomislava i odmah naišli na ogorčenu stanarku zgrade koja se nalazi na samom trgu. „Slikajte, slikajte, baš imate ovdje što slikati“, kazala je ljutita žena i istaknula kako se prostor ispred njezine zgrade nikako ne može nazvati trgom. „Ovdje živim od 1973. godine i uopće više ne vjerujem da će se ovaj prostor srediti, toliko sam to puta čula!“, izjavila je ne želeći se predstaviti, ali ipak je dopustila da je fotografiramo.

Dodala je kako je „svašta napisala u anketnom listiću“ i naglasila da to „ionako ničemu ne služi“. „Da su nas predstavnici ovoga grada još tada, sedamdesetih godina, zamolili da svatko ovdje posadi po jedno stablo, imali bi sada jedan prekrasan park. Umjesto toga, prostor se nasipava šljunkom, diže se prašina, a automobili se parkiraju gdje god koji stignu“, veli i dodaje da je nevjerojatno kako se ovdje parking ne naplaćuje, dok je u gradu svugdje na snazi naplata.

„Da su se samo po jednu kunu sjetili naplatiti parkiranje, ovdje bi se sada, s dovoljno novaca, mogao napraviti park, urediti igralište, bilo što samo da ne gledamo više ovo ruglo koje pred zgradom imamo već godinama“, kaže i pripovijeda kako je na ovom, sada zapuštenom prostoru, nekada bio vrt u kojem su stanari sadili povrće. No to je sve uništeno kada se prostor počeo nasipavati šljunkom i služiti isključivo kao „divlje“ parkiralište.  

„Mislim da im nikakav anketni listić neće pomoći, nas koji ovdje živimo odavno se trebalo pitati što mislimo o uređenju ovog prostora. Stvarno mislim da je sad kasno za išta učiniti i zapravo ne vjerujem da će do ikakvog uređenja uopće doći“, pesimistična je naša sugovornica koja kaže da su to isto svi pulski gradonačelnici uzaludno obećavali.

Oni koji, ipak vjeruju, da će do uređenja konačno doći i imaju ideje kako bi Trg trebao izgledati, anketni listić mogu podignuti u prostorijama Mjesnog odbora Veruda (Banovčeva 4. i 6) utorkom od 8.30 do 11.30 i na službenim stranicama Grada Pule www.pula.hr (pod Upravni odjeli za komunalni sustav i imovinu/Obavijesti/Anketni upitnik).

Ispunjeni anketni upitnik s osobnim podacima potrebno je dostaviti osobno ili putem pošte na adresu: trg Forum 2, Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu do 10. rujna 2012. godine. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa