Ostojiću vodoopskrba nije kritična, Grubišić najavio tunel za vodu iz Gorskog Kotara

0
Dožupan Vedran Grubišić i ministar turizma Veljko Ostojić
Dožupan Vedran Grubišić i ministar turizma Veljko Ostojić

„Stanje s opskrbom vode je teško, ali nije kritično“, izjavio je 17. kolovoza nakon susreta s istarskim dožupanom Vedranom Grubišićem u Puli, ministar turizma Veljko Ostojić.

„Na današnjem sastanku bilo je govora o sadašnjem stanju vodoopskrbe Istarske županije - da li ćemo i na koji način dočekati kraj turističke sezone. Prema sadašnjim procjenama do 15. rujna bi mogli i trebali izdržati sa postojećim stanjem redukcije“, izjavio je Ostojić.

Ministar je istaknuo važnim pitanje što ćemo u budućnosti poduzeti da do ove situacije ne dođe te kazao kako je dogovoreno da se sačini operativni program vodoopskrbe na način da se on sastoji od nekoliko dijelova. „U prvom djelu trebale bi biti definirane aktivnosti za sljedeću godinu, na koji način spremno dočekati sljedeću turističku sezonu, ne samo kad je u pitanju vodoopskrba stanovništva, već i turizma i poljoprivrede. U drugom djelu dokumenta trebalo bi predložiti na koji način i na koji rok bi Istra trebala biti sigurno riješena po pitanju vodoopskrbe“, dodao je.

Veljko Ostojić
Veljko Ostojić

Ostojić se zahvalio kolegama iz poduzeća koji se bave vodoopskrbom jer su zaista napravili puno u pripremi ovogodišnje sezone. Kako je rekao, u kratkom roku su osigurali gotovo deset posto ukupnih dnevnih potreba Istarske županije za vodom .

„Složili smo se da trebamo to životno pitanje žitelja, potencijalnih gostiju i ukupne proizvodnje Istre riješiti na jedan sustavan, dugoročan način i ja vjerujem da će i povjerenstvo koje će osnovati Županija pridonijeti realizaciji tog programa i u konačnici rezultirati činjenicom da se Istra na dugi rok neće naći u situaciji u kojoj je danas“, izjavio je.

Ipak, kako je kazao, svaka redukcija ima i negativne konotacije, no ovoga puta bez puno reklamacija gostiju. Kako je ministar Ostojić rekao, činjenica je da naši hotelski i turistički resursi ne izgledaju kao prošle godine – trava nije zelena, nego je žuta i to naravno daje određenu negativnu sliku. „No prema reakcijama gostiju i procjenama hotelskih djelatnika, to se ne bi trebalo značajnije odraziti na buduće posjete Istarskoj županiji“, zaključio je.

Istarski je dožupan Vedran Grubišić potvrdio kako nema panike te naglasio da će ovih dana dobiti dozvolu da idu još pola metra ispod dosadašnje razine Butonige. „Kako ovaj vikend očekujemo prvi egzodus turista, vjerujemo da će biti manja potrošnja vode“, napomenuo je i naglasio kako u ovom periodu bilježe 20 do 25 posto manje potrošnje vode nego lani te da su redukcije polučile uspjeh.

Grubišić se složio s Ostojićem da treba razmišljati o dugoročnim riješenjima te kazao kako će se do iduće turističke sezone u funkciju staviti izvor Sv. Anton u raškoj dolini koji može dati i do 250 litara vode u sekundi. Najavio je i izgradnju akumulacije, ali i dovođenje vode iz Gorskog Kotara tzv. hidrotehničkim tunelom čime će se zadovoljiti sadašnje potrebe i dugogodišnji razvoj ovog područja. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Vedran Grubišić
Vedran Grubišić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa