GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Kralj tartufa sa žezlom od afrodizijaka

0
Damir Strugar i Giancarlo Zigante
Damir Strugar i Giancarlo Zigante

Kakav bi ja to bio novinar opće prakse i kroničar istarskih događaja kada ne bi posjetio i turističko-ugostiteljsku manifestaciju koja svojom dužinom ovogodišnjeg trajanja nadmašuje mnoge druge možda i razvikanije fešte i priredbe?

Dakako, zna se to da su čuveni „Dani Zigante tartufa“ koji ove jeseni traju u Livadama nedaleko Buzeta čak deset vikenda zaredom. Ili matematički čak 30 dana! Sajam koji se održava u Livadama svake godine posjeti oko 40.000 ljudi, a najviše ima Austrijanaca, Slovenaca, Talijana, ali i jako puno domaćih ljudi.

Guinessov rekord od 1310 grama

Njegovo veličanstvo tartuf neobičan je podzemni plod, koji osim svog intezivnog mirisa i okusa navodno ima afrodizijačke sposobnosti, pa je zbog tog elementa dosegao astronomske cifre.

Dakle, za one koji možda još uvijek ne znaju, tartufi su vrsta jestivih gljiva koje rastu pod zemljom, najčešće uz korijenje stabala poput hrasta, bukve, topole, vrbe i brijesta. Izgledaju poput gomolja i često ih se izgledom uspoređuje s krumpirom. Uglavnom narastu od veličine trešnje do veličine jabuke, no ponekad se zna pronaći i znatno veći primjerak (poput slavnog Zigante Milleniuma od 1310 g).

U kulinarskom su svijetu najpopularnije dvije osnovne vrste: crni i bijeli tartuf. Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih u svijetu, a gurmanima i kulinarskim znalcima sve privlačniji postaju i crni tartufi. Tartufi se beru tek kad su zreli. Potragu ili takozvani lov vodi stručnjak tartufar, dok same tartufe istančanim njuhom pronalaze trenirani psi. 

Dakako, najveći i najpoznatiji tartufar je Giancarlo Zigante, koji dan-danas nosi titulu svjetskog rekordera, jer još uvijek nije pronađen veći tartuf od onoga teškog 1310 grama kojeg je on svojedobno pronašao. Stoga je bilo sasvim logično da odmah po dolasku na Sajam u Livade pronađem „Kralja tartufa“, kako su Giancarla Zigantea novinari odavno prozvali.

“Ove godine imamo najduži sajam tartufa na svijetu i volio bih kada bi i zbog toga ušli u Guinnessovu knjigu rekorda. Moramo se pohvaliti da ima dosta tartufa a njihova cijena za prvu klasu je preko 3.000 eura za kilogram pa na gore, a za treću klasu je oko 500 eura. Zima je bila dobra pa ima tartufa i nadam se da će ih još biti. Ekstra klasa tartufa je od 100-500 grama, a manji tartufi manje koštaju, iako je okus isti”, objašnjava mi svojim posebnim stilom „ Kralj tartufa“ Zigante.

I dok razgovaramo s Karlom, kako ga bliski prijatelji zovu, njegova dva mobitela, neprestalno zvone. Zigante stalno spominje neke cifre, cijene, kao da je svojevrsni broker.

„Karlo ti je svojevrsna burza tartufa!“, objašnjava mi silne telefonske razgovore Zigantea koji prekidaju naš razgovor, moj dugogodišnji medijski prijatelj Robert Marušić, inače direktor Radio Zone i Buzeta i super uspješni voditelj „Stare oštarije“, prekrasnog restorana na samom vrhu starog grada Buzeta.

„Znači li to da gospodin Zigante formira svakodnevno njihove cijene?“, pitam prijatelja Robija.

„Naravno!“, odgovara kao iz topa Marušić. „Ajde Karlo reci Strugaru koliko će sutra ujutro koštati cijena tartufa?“

Zigante se smješka, počeše se po bradi i odgovara: „Sutra će se cijena tartufa kretati od 1.200 do 1.300 eura!“, kaže Giancarlo autoritativno.

Inače, Zigante kaže da je do sada u životu pojeo oko 100 kilograma tartufa. Osim rekordera od 1310 grama, Giancarlo kaže da je u jednom danu sam našao oko 6 kilograma tartufa i to je bio njegov rekord. Inače, cijela mu se obitelj bavi tartufima i svi su u tom poslu. Kćer Antonella, sinovi Adriano i Marino, nevjesta Tanja, svi mu oni pomažu. 

Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu, prisjetio se i sajamskih početaka prije više od 20 godina kada je sajam tartufa trajao jedan vikend. U međuvremenu su male Livade postale prepoznatljive diljem svijeta, otvorena je trgovina tartufa, sajam traje deset vikenda, a Restoran Zigante uvršten je u poseban vodič Michelin - Istra Croatia.

Tartuf kao afrodizijak – mit ili stvarnost?

Za mene kao univerzalnog neznalicu i laika cijena tartufa je zaista misaona imenica, ali me posebno interesira mit o tartufu kao afrodizijaku. Stoga pitam Zigantea.

„Zamolio me moj prijatelj, uvaženi sarajevski novinar Pavle Pavlović, da vas pitam je li ta priča o tartufu kao afrodizijaku ipak mit?“, provociram Guinessovog rekordera.

„Dovedite vi njega ovdje u Livade kao dragog gosta i tvrdim da će nakon degustacije naših specijaliteta od tartufa obje njegove glave biti jednako tvrde!“, kroz smijeh odgovara Zigante.

„Tartufi su odličan afrodizijak što znaju gotovo svi, a ja kao 67-godišnji “mladić” mogu potvrditi tu teoriju, jer je seks i u ovim godinama odličan, pa se nadam da ću se još barem dvadesetak godina baviti tartufima!” Što mislite treba li vjerovati Giancarlu Ziganteu ili ne? (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa