internacionalna radionica

Amerikanci uređuju terapijski park u rovinjskoj bolnici

0
Gosti s američkog sveučilišta i domaćini iz Rovinja
Gosti s američkog sveučilišta i domaćini iz Rovinja

Američko Sveučilište George Washington i Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat ostvarili su suradnju na pripremi zajedničkog projekta – bolničkog terapijskog parka. Cilj je da budući park sadržajima i krajobraznom arhitekturom, kao ugodno mjesto druženja i rehabilitacije ''podigne'' pacijente iz kreveta, ali i ''privuče'' sugrađane na češći boravak u prirodi.

U organizaciji Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat i Sveučilišta Washington u Seattleu, prošlog tjedna je u Bolnici Rovinj održana osmodnevna radionica tijekom koje su studenti ovog prestižnog američkog Sveučilišta pod vodstvom svjetski poznatog krajobraznog arhitekta profesora Daniela Winterbottoma i njegova asistenta dipl. ing. Luke Jelušića, kao dio praktične terenske nastave u Rovinju razrađivali koncept budućeg terapijskog parka Bolnice.

Internacionalna radionica, na kojoj je sudjelovala grupa od 25 studenata smjera krajobrazne arhitekture, uključujući i pet hrvatskih studenata, iznjedrila je nekoliko sjajnih idejnih rješenja. Pred studentima nije bio ni malo lak zadatak, budući da će novi  terapijski park morati uzeti u obzir kako kretanje pacijenata i vozila, tako i specifične sadržaje za trening, fizikalnu i radnu terapiju, kao i zahtjeve konzervatora obzirom i da je park šuma u okružju Bolnice zaštićeni spomenik kulture.

Dići pacijenta iz kreveta

- Cilj je da novi terapijski park ambijentom i multifunkcionalnim sadržajima ''podigne pacijente iz kreveta'', no i privuče ljude iz grada u prirodu, nagna ih da prošeću, opuste se i jednostavno uživaju u krajoliku ili potakne da aktivno koriste fizikalno-terapijske sadržaje na otvorenom. Naime, dokazano je da stručno dizajnirani terapijski vrtovi imaju mnogostruke pozitivne efekte i u pogledu dobrobiti građana, a naročito kod bržeg oporavka pacijenata i pozitivnog doživljaja bolnice kao mjesta gdje pacijenti dolaze jer to žele, a ne samo zato što moraju – kaže ravnatelj, doc. dr. sc. Marinko Rade.

Pojašnjava da se radi o modernom konceptu bolnice koja nije više izolirana bolnička ustanova namijenjena isključivo bolesnima, već dio šire panorame grada, ugodno suvremeno okružje za boravak pacijenata i rad djelatnika. Suvremeni dizajn, između ostalog uključivati će i unutrašnje i vanjske vertikalne vrtove, a jedna od novosti bit će i mogućnost za pacijente da se, ukoliko to žele, kao dio radne terapije tijekom boravka u bolnici i sami bave vrtlarenjem.

- Želimo postati ustanova u kojoj novi naraštaji zdravstvenih radnika uče o novim konceptima funkcioniranja  zdravstvenog sustava i zdravstvenih ustanova – ističe doc. dr. sc. Rade.

- Kao ravnatelju, drago mi je da smo uspjeli ostvariti značajan vid suradnje sa Sveučilištem Washington, uglednim profesorom Winterbottom i našim darovitim arhitektom krajobrazne arhitekture Lukom Jelušićem, koji su doveli svoje ponajbolje studente u Rovinj kako bi u suradnji s nama i konzervatorima kreirali idejna rješenja rehabilitacijsko- terapijskog parka Bolnice, pri čemu će nakon što se odabere konačni prijedlog studenti također i sudjelovati u realizaciji tog projekta. Naročito mi je zadovoljstvo što smo pri tom uspjeli uključiti i studente iz Hrvatske, te fizioterapeute zaposlene u našoj ustanovi, kojima je zapravo novost ovakav vid suradnje i praktične fakultetske nastave s konceptom ''projektiraj i izvedi''.

Zaista je zanimljivo vidjeti kako strana Sveučilišta poslovno razmišljaju, jer studenti uče izrađujući konkretna rješenja te potom stječu praksu i u izvedbi. Do sljedeće godine imamo vremena uskladiti financijsku konstrukciju, nakon čega kreće izvedba. Uz Bolnicu Rovinj, u izradu parka ulagati će i Istarska županija kao vlasnik i osnivač Bolnice – kaže ravnatelj, doc. dr. sc. Marinko Rade.

Profesor  Winterbottom predaje kolegij Arhitekture i urbanog planiranja na Odjelu za krajobrazni arhitekturu Sveučilišta George Washington. Stručnjak je za krajobraznu arhitekturu i terapijske vrtove te dobitnik brojnih profesionalnih i akademskih nagrada i priznanja na tom području. S programom „Projektiraj i izvedi“ (Design & Bulid), u okviru kojeg na jedinstven način spaja oblikovanje i izvedbu stvarajući sa studentima trajnu vrijednost za zajednicu u kojoj radi započeo je 1995. godine, a do sad je na taj način realizirano 35 projekata diljem svijeta.

Program Projektiraj i izvedi

Tako su kroz certificirani program „Projektiraj i izvedi“ ostvareni brojni terapijski i senzorički vrtovi u Seattleu, New Yorku, New Orleansu,te izvan SAD-a. Naime, tijekom internacionalnih radionica prof. Winterbottom je sa svojim studentima kreirao i realizirao jedinstvene terapijske i senzoričke vrtove u Meksiku, Guatemali, Japanu, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj, gdje je s mentorima Lukom Jelušićem, Srnom Krtak i Matom Rupićem u posljednjih šest godina izvedeno čak sedam projekata, među kojima su: prvi multifunkcionalni terapijski vrt za srednjoškolce u sklopu Učeničkog doma Podmurvice (2010.), terapijski vrt za bolest demencije i aroma-terapijski vrt Psihijatrijske bolnice Rab (2012. - 2015.), Boravišni prostor na otvorenom za studente Agronomskog fakulteta u Zagrebu (2015.) te Park za slijepe, slabovidne i tjelesne invalide u sklopu Učeničkog doma Podmurvice u Rijeci (2016.). Projekt terapijskog kampusa Psihijatrijske bolnice Rab, koji se sastoji od četiri tematska terapijska vrta, dobio je 2016. prestižnu nagradu Američkog udruženja krajobraznih arhitekata (ASLA – American Society Landscape Architect) u kategoriji „Honor Award – student collaboration“.

Suradnja profesora Winterbottoma s Lukom Jelušićem započela je 2012. te su uspješno realizirali brojne projekte u Primorsko-goranskoj županiji i šire. Jelušić je diplomirao 2004. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu – smjer Krajobrazne arhitekture, no već je tijekom studija sudjelovao u brojnim međunarodnim radionicama u Nizozemskoj, Njemačkoj, Sloveniji.

Uz krajobraznu arhitekturu, odlučio se usavršiti i u području primijenjenih umjetnosti. Naime, 2015. je diplomirao također i drvni dizajn na Sveučilištu HDK – Steneby u  Göteborgu te su njegovi unikatni radovi namještaja i dječjih igračaka izrađenih u drvetu zapaženi na izložbama u Švedskoj, Finskoj, Italiji.   Dobitnik je nagrade ULUPUH-a 2010. za najboljeg mladog umjetnika za specifično oblikovanje vrtova. U međuvremenu pokrenuo je vlastitu tvrtku te se uz krajobraznu arhitekturu i nadalje svakodnevno  bavi i drvnim product design-om otvorivši i vlastitu galeriju naziva Cubo de lubo u Kastvu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa