Umag u znaku Međunarodnog dana starijih osoba

0

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada 2017. godine, Grad Umag i Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag organizirali su prijem i tradicionalnu proslavu dana posvećenog sugrađanima treće životne dobi.  Za mnogobrojne uzvanike, goste i štićenike Doma, bio je to dan veselja i ugodnog druženja u okviru bogatog kulturno-umjetničkog programa, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Vili Bassanese, njegovi zamjenici, gradski vijećnici, kao i predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske i Hrvatske stranke umirovljenika.

Nakon pozdravnih govora ravnateljice Doma Diane Lekić i gradonačelnika Bassanesea, koji su  istaknuli važnost obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, prikazan je prigodni video uradak o Domu „Atilio Gamboc“ i mnogobrojnim aktivnostima koje se organiziraju tokom godine.

„Kao gradonačelnik, ali i građanin Umaga, uvijek sam bio svjestan potreba osoba treće životne dobi u našem gradu, stoga smo izgradili naš Dom umirovljenika, bez kune pomoći države i županije, iako je to njihova zakonska obaveza. Naš Dom predstavlja temelje zdrave i održive zajednice, zajednice koja skrbi o svojim najranjivijim skupinama.

Dostupnost primjerene zdravstvene i socijalne skrbi, osiguranje aktivnog zdravog starenja i unapređenja kvalitete življenja te osiguranje prava starijih su standardi koji nas čine ponosnima i koji su rezultat sinergijskog djelovanja našeg upravljanja i vašeg velikog iskustva. Briga o starijima nije samo obveza obitelji, već cjelokupnog društva, koje mora iskoristiti raspoložive resurse ne bi li se osigurali programi koji omogućuju aktivno društveno sudjelovanje i neovisnost.

Osim temeljne pomoći financiranja cjelokupnog pogona Doma i sufinanciranja smještaja građana Grada Umaga, našim sugrađanima pomažemo kroz jednokratnu financijsku pomoć. Nadalje, imamo stalni dodatak na mirovinu, sufinanciramo zdravstvenu njegu i skrb, sufinanciramo troškove stanovanja te na razne druge načine pomažemo osobama slabijih imovinskih prilika. 

Jednostavnim riječima rečeno, kada bi država i županija izdvajale za  umirovljenike kao što to čini Grad Umag, tada bi bili među 5 najrazvijenijih država u Europi. Izuzetno sam ponosan na visoke ljudske i socijalne standarde koje smo postigli svi mi zajedno u Gradu Umagu. Stoga koristim priliku da se zahvalim svima koji su stvarali i održavaju standarde koje moramo znati očuvati.“ istaknuo je Bassanese u svom obraćanju.

Nakon službenog dijela programa, publici su se predstavili članovi zbora „Atilio Gamboc“ pod vodstvom profesorice Tarite Štokovac, učenici srednje škole „Vladimir Gortan“ iz Buja koji su pomogli u izvedbi, učenik osnovne glazbene škole, kao i učenici umaških osnovnih škola u pratnji profesora Davora Kovačevića i učiteljica Aurike Matković i Maure Miloš. Dobro poznati Istravaganti i Sergio Bernich veselim su izvedbama zaokružili ovu izvanrednu priču o iskrenom zajedništvu i ljubavi.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa