Umjesto kiše u Buzetu padali rekordi, a publika u delirij

0
S Buzetskih dana
S Buzetskih dana

I dok su svi očekivali da će se nad buzetsku kotlinu doslovce srušiti nebo i obilne količine kiše, a s obzirom na izdan crveni meteo alarm, u Buzetu su 16. rujna padali rekordi! Najprije je talijanski vozač Simone Faggioli, nositelj buzetskog rekorda i deseterostruki prvak Europe skinuo „svoje“ vrijeme iz 2014. godine na 2.09,625 da bi samo nekoliko minuta kasnije brojna publika ponovno pala u delirij! Naime, talijanski vozač Christian Merli i trenutno drugoplasirani u Prvenstvu Europe, vrijeme legendarne staze dodatno spušta na nevjerojatnih 2.08,100. Naravno, ova vremena treba još potvrditi u sutrašnjim finalnim vožnjama, no već je danas jedno sigurno – borba za tron bit će opaka i žestoka! Treće vrijeme generalke ima Čeh Miloš Beneš (2.15,904).

Europsko prvenstvo brdskih auto utrka 36. Buzetski dani počeli su još jučer tehničkim pregledom i 5. Paradom vozača na središnjem gradskom Trgu Fontana. Oktanski spektakl nastavio se danas na stazi Most – Peničići dužine 5001 metar. Na startu se ukupno našlo 177 vozača u službenoj konkurenciji iz 13 zemalja. Posebnu su pažnju plijenila vozila kategorije 2: formule i prototipovi, njih čak 20, te bijesni Audi R8 LMS austrijskog vozača nadimka Tessitore.

„Zakuhalo se“ danas i u kategoriji 1 Prvenstva Hrvatske. Trenutačno vodeći Domagoj Pereković (AKK Zanatlija, Mitsubishi Lancer EVO IX) zbog tehničkog je kvara na drugom treningu jedva stigao do cilja za razliku od drugoplasiranog Istvana Kavecza (AK Dubrovnik Racing, BMW E90) koji je, nakon što je zahvatio rubnik prije Marinci, bio prisiljen parkirati svoje vozilo sa strane.  Više sreće imali su mladi Goranin Bojan Juranić (AKK Petar Klepac, Renault Clio Sport 2,0), danas prvi u kategoriji 1 PH i Mario Jurišić (AK Ri autosport, Opel Vectra STW), danas četvrti u kategoriji 1 PH. Obojica su pretendenti na postolje ovogodišnje sezone natjecanja. Između njih „zagurali su se“ Buzećanin Viliam Prodan (AK Opatija motorsport, Peugeot 208 R5) i Đani Varljen (AKK Šibenik, Honda Civic Type R). Slijedi ih Lupoglavčanin Edi Kuharić (AK Opatija motorsport, Zastava Yugo). U kategoriji 2 prva su tri mjesta redom podijelili Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing, Reynard 300), Petar Dajak (AK Solin, Formula Glorija CBF) i Zoltan Balatincz (AK Dubrovnik Racing, Nissan Coloni).

Neočekivano, ali danas u Buzetu kiša nije pala. Organizator, AK Buzet vjeruje da će i sutra poslužiti lijepo vrijeme i da će brojna publika, koju se očekuje duž staze, uživati u cjelodnevnim atraktivnim prolascima ponajboljih vozača Starog kontinenta. Prva vožnja je na rasporedu u 9 sati, druga u 13:30, dok je svečano otvorenje zakazano za 13:15 sati. Dionica ceste od Mosta do Svih Svetih bit će zatvorena od 8 do 18 sati. Publiku će duž staze prije prve te u pauzi između prve i druge vožnje  razvoziti autobus. Svi ljubitelji automobilizma live streaming mogu pratiti od 10:30 do 13:00 sati na fb Buzetski dani te u programu TV Istre.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa