U Baratu održan 21. susret Zakantajmo istrijanske kante

0
Foto: Glas Istre
Foto: Glas Istre

U Baratu je proteklog vikenda održan 21. susret istrijanskih kantadura pod nazivom “Zakantajmo istrijanske kante”. U dvosatnom programu nastupilo je preko 40 izvođača iz cijele Istre koji su svojim pjevanjem na raznolikim dijalektima doprinijeli očuvanju i njegovanju istarske narodne baštine. O vrijednosti ovog dijela istarske narodne baštine, odnosno pjevanja na tanko i debelo govori i činjenica što je kao kulturno dobro zaštićeno u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske te se od 2009. godine nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne svjetske baštine.

Riječ je o jedinoj manifestaciji na našem području koja je u potpunosti posvećena istarskom tradicijskom pjevanju koju je i ove godine popratila brojna publika na placi ispred crkve sv. Petra u Okovima.

U svom pozdravnom obraćanju načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman rekao je da je iznimna čast davanje doprinosa činjenici da se popularizira, očuva i potakne mlađe naraštaje da se kanat u Istri zadrži, obečavši da će Općina i nadalje pratiti napore za očuvanje i njegovanje istarske narodne baštine.

KUD Dvigrad

Nakon nastupa članova najmlađe folklorne skupine KUD-a Dvigrad, predvođeni mentoricom Smiljanom Marić, susret su otvorili Noel Šuran i Kristijan Vicel s pjesmom "Tamo mi doli". Zatim je uslijedio kantadurski par Rafe Glavaš i Paula Kos s pjesmom "Golube moj beli", pa Milena Bile i Anton Rojnić s pjesmom "Vrati mi prsten", te Rudolf Diković i Marija Rojnić s pjesmom "Baraćanko mala". Dašak Ćićarije i ove je godine donijela vokalna skupina KUD-a Žejanski zvončari iz Žejana. Posebnim su aplauzom pozdravljeni najmlađi, Emili i Danijel Radolović, članovi medulinskog Društva kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula.

Od obiteljskih nastupa izdvajamo žminjski bračni par Mariju i Milana Kranjčića, Prikodražane Tonu i Nelu Cerin, dok je Ana Lanča zapjevala sa unucima Tonijem Stanić i Tamarom Ostoni Stanić. Đino Bučić, učesnik iz RKUD-a Raša, tarankao je uz meh, a sa Labinštine su još nastupili Rafaela Blažina i njezin učitelj Franko Kos. Nezaobilazni Luciano Kliman otpjevao je s Miliom Orlićem "Niko ne zna ča zelena trava", a svoj obol susretu dali su i Tone Vitasović – Livi, Marija Rojnić, Milan Červar i Elio Babić.

Organizator susreta je Danijele Pernić, čiji je otac, priznati etnomuzikolog Renato Pernić 1996. godine inicirao pokretanje manifestacije s ciljem osvješćivanja javnosti o ugroženosti ovog segmenta istarske tradicije i poticaja na očuvanje, te Općina Kanfanar koja je pružila potpunu podršku.

Kako je istaknuo, nakon izdavanja dvostrukog CD-a albuma „Naša kanta, naša besida“ 2004. godine, domaćinstvo preuzima Općina Kanfanar. Raduje ga što je među izvođačima sve više mladih koji po prvi puta nastupaju u Baratu, što je svakako pozitivan znak.

Program je vodio domaćin Davor Ban, jedan od inicijatora da Barat preuzme domaćinstvo ove manifestacije i zaljubljenik u istarsku narodnu baštinu koji se zajedno sa publikom prisjetio mještanke i kantadurke Ane Matas koja ih je u svibnju napustila, a svojim je umijećem pjevanja istarskih kanti ostavila bogat trag.

"Zaš nan je kanta toliko draga? Jer nas torniva korijenima, u vrimena naših didi kad se uz kantu veselilo i tugovalo, kanta je kumpanjivala sako delo, kad se točilo, želo, žbuljalo, kosilo, a večeras će nas kuntentati naši kantaduri ki su rivali iz sakega kantunića naše Istre", kazao je, te dodao kako se na ovom mjestu, u prikodražanskoj metropoli u Baratu, također pjesmom prisjećaju i svih onih vjernih posjetitelja koji više nisu s nama.

Na kraju su se organizatori za doprinos u realizaciji zahvalili mještanima i članovima Boćarskog kuba Barat, a svim pjevačima je kao znak zahvalnosti za sudjelovanje uručen simboličan dar. Nakon programa uslijedio je tradicionalni domjenak i nastavak pjesme i plesa do dugo u noć. (Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa