Dok se turisti kupaju u bazenima, poljoprivrednici su žedni vode

10.08.2012 - 06:36
Dok se turisti kupaju u bazenima, poljoprivrednici su žedni vode

Oko 20. kolovoza prvi veći val turista napustit će Poluotok i dat nam olakšanje u vidu potrošnje, ovih mjeseci tako nam prijeko potrebne vode. Zbog njih se, naime, troši tri puta više vode nego van sezone, što je s obzirom na veliku sušu koja nas je ove sezone pogodila, jako velik teret. Ali eto, sezonu smo spasili, kad turisti odu, vode će nam ostati dovoljno za uporabu, bar do prvih jesenjih kiša.

No, što je s očajnim poljoprivrednicima koji zbog suše i redukcija očajavaju gledajući kako im plodovi propadaju. Spasili smo turističku sezonu, no ostali su nam vrijedni, sposobni domaći ljudi – na rubu očaja, koji, navodno, neće dobiti ni odštetu jer novaca jednostavno – nema. Je li pošteno spašavati turizam nauštrb poljoprivrede.

Naravno da nismo mogli ni trebali gostima „zabraniti“ dolazak u Istru, no nameće se pitanje bi li potrošnja bila manja da su i turisti štedjeli više. Da je pokoji wellness svoju vodu ustupio vrijednim poljoprivrednicima koji od vode doslovno žive, za razliku od onih koji vodu i u vodi, prosto rečeno, uživaju.

Tko je ovdje važniji, teško je reći, naravno da su nam i (zadovoljni) turisti itekako bitni. No nakon što nam oni odu sa zadovoljnim smiješkom, ostat će nam zbrajanje šteta i visoke cijene na tržnicama zbog kojih će ispaštati svi građani Istre, a ne samo poljoprivrednici.

Ionako će i kad konačno padne kiša proći neko duže vrijeme dok nas ona „okrijepi“, s obzirom da, prema riječima istarskog dožupana Vedrana Grubišića, nakon što kap kiše padne na zemlju treba i do šest mjeseci da ona napuni nekakve izvore.

S druge, pak, strane, ministar turizma Veljko Ostojić zadovoljno ističe rekordan broj trista u našoj zemlji te, govoreći o prognozama za posezonu, izražava nadu kako bi „voljeli da vrijeme bude kao i lani kada primjerice u Poreču u 8. mjesecu nije pala ni kap kiše“! (Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti