Župan Flego dao podršku projektima Općine Lanišće

0
Irena Šverko, Roberta Medica i Valter Flego
Irena Šverko, Roberta Medica i Valter Flego

U sklopu svojih posjeta istarskim gradovima i općinama, istarski župan Valter Flego 24. kolovoza održao je radni sastanak s načelnicom Općine Lanišće Robertom Medica, kojem su nazočili i predsjednica Općinskog vijeća Irena Šverko te gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić.

Na sastanku se razgovaralo o zajedničkim projektima Županije i Općine Lanišće, budućoj suradnji te konkretnim aktivnostima koje bi trebalo realizirati u narednom razdoblju. U području zdravstva i socijalne skrbi, istaknut je Program dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama kao projekt od velikog značaja za stanovnike Općine, koji osigurava različite sustave pomoći i podrške te su se prisutni složili da projekt treba nastaviti s radom.

Kao jedan od važnijih budućih projekata, najavljena je izrada Strategije razvoja Općine Lanišće, za koju je župan Flego izjavio kako je to prvi korak u daljnjem razvoju Općine jer se kroz Strategiju definiraju svi konkretni ciljevi koji se žele postići te aktivnosti koje će dovesti do njihove realizacije. Dogovorena je i zajednička suradnja Županije i Općine na europskom projektu brojnih partnera KAŠTELIR - Predpovijesne gradine i etnobotanika za ruralni razvoj i održivi turizam Brkina, Ćićarije, Istre i Kvarnera. „Projekt će imati veliku vrijednost upravo za slabije razvijeno područje Ćićarije te će se uzgojem zaboravljenih samoniklih biljnih vrsta revitalizirati cijelo područje“, istaknuo je istarski župan dodavši kako je ovo prvi europski projekt koji će Općina Lanišće kandidirati i realizirati putem europskog programa. Također, Općini i Županiji predstoji zajedničko osmišljavanje sadržaja Speleo kuće u Vodicama zajedno s javnom ustanovom Natura Histrica te je načelnica Medica potvrdila sufinanciranje projekata OB Pula i Kaštijuna.

Načelnica Medica predstavila je županu Flegu i potrebu  za ulaganjem u cestovnu infrastrukturu, izradu ciljanih promjena Prostornog plana, izgradnju vodova u selu Brgudac te sanaciju Osnovne škole u Lanišću, pri čemu je istarski župan obećao pomoć i podršku Županije. Jedna od tema sastanka bila je i problematika seoskih zajednica s kojom se susreću i stanovnici Lanišća, a o čemu su se načelnica Medica i istarski župan složili kako se radi o privatnom vlasništvu koje se ne može nacionalizirati te da mještani Općine imaju njihovu punu podršku u nastojanju da se seoske zajednice očuvaju. Dogovorena je i zajednička suradnja Općine i Grada Buzeta po pitanju turističke valorizacije i promocije, kao i daljnje aktivnosti  u smislu zajedničkog sakupljanja otpada.

Prisutni su izrazili i svoje nezadovoljstvo postavljenom žicom uz granicu Hrvatske i Slovenije ponovivši još jednom stav kako ista uništava krajobraz, narušava turistički ugled Istre, a posebice život stanovnika uz pogranično područje. Po završetku sastanka, posjetio se najveći gospodarski subjekt na području Općine Lanišće, tvornica Ambalaža d.o.o., čija je glavna djelatnost proizvodnja ambalaže od drveta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa