Klaudio Karlović: Spremni smo za sve intervencije, ali pozivamo građane i turiste na oprez

0
Klaudio Karlović
Klaudio Karlović

O ovogodišnjoj požarnoj sezoni koja po broju intervencija ruši sve rekorde, bilo ih je od početka godine čak 681, razgovarali smo s Klaudijom Karlovićem, zapovjednikom pulske Javne vatrogasne postrojbe. JVP Pula ima sedam podružnica u Istri, a Pula pokriva područje bivše Općine Pula.

"Sva Dobrovoljna društva vrše dežurstva i ophodnje. To nam mnogo znači kao preventiva i oni su nam doista desna ruka", veli Karlović. "Spremni smo za odgovor na svaku intervenciju i time ćemo pridonijeti da ovaj naš lijepi kutak Istre bude apsolutno siguran i miran te da se u potpunosti brinemo za naše građane, turiste i okoliš", dodao je.

Na području Istre djeluje preko 1000 osposobljenih vatrogasaca, što profesionalnih, što dobrovoljnih, a JVP Pula za pomoć po potrebi koristi i pripadnike Hrvatskih šuma, njih ima oko 60 koji su položili ispit za vatrogasca. Kako nam je rekao Karlović, na području Pule ima oko 300 operativnih vatrogasaca sa oko 80 vatrogasnih vozila.

Doznali smo da vatrogasni sustav djeluje prema fazama, prvo po dojavi izlazi JVP i domicilno DVD, ono s područja gdje je nastao požar. Dolaskom na mjesto požara, nakon procjene donosi se odluka treba li dizati dodatne snage, do razina posljednjih snaga u Istarskoj županiji. Ukoliko se pokaže potrebnim, dižu se i interventne postrojbe s područja države.

Karlović nam je kazao kako je najveće razmjere ove godine imao požar u ožujku, u Općini Barban i iznosio je oko 100 ha, a u ljetnom periodu najveći je bio onaj od Šišana do Medulina gdje je izgorjelo oko 50 ha trave i niskog raslinja.

„Ozljeda, srećom, nije bilo, samo neke sitne, poput udisanja dima koje je specifično za naš posao jer nema odgovarajućih zaštitnih sprava i uređaja, a kad bi se one i koristile naši vatrogasci ne bi mogli dati maksimum na terenu“, rekao je zapovjednik JVP Pula.

Karlović je još jednom uputio apel na oprez građanima i turistima, posebice kod paljenja vatre na otvorenom i bacanja opušaka od cigareta u prirodu. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Pripadnici JVP Pula
Pripadnici JVP Pula

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa