Zahvaljujući vatrogascima, kanaderima i mještanima požari ugašeni isti dan

02.08.2012 - 10:38
Gorjelo je kraj Baderne, Grožnjana i Sv. Petra u Šumi
Gorjelo je kraj Baderne, Grožnjana i Sv. Petra u Šumi

Požar koji je buknuo 1. kolovoza u 11,35 sati kod mjesta Štifanići i Rakovci, između Poreča i Pazina lokaliziran je istog dana oko 20 sati. Požarom je zahvaćena površina od preko 100 ha trave, niskog raslinja i bjelogorične šume.

U gašenju su sudjelovali vatrogasci iz JVP-a Poreč, Pazin, Pula, Umag, Rovinj, Labin i Buzet, DVD-i Grom, Plamen i Tar, djelatnici Hrvatskih šuma, ukupno 83 gasitelja s 26 vozila te 4 Canadaira i 1 Air-Tractor. Vatrogascima je u gašenju pomagalo i oko 50 mještana, stoji u izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Požar u blizini Baderne najveći je ovogodišnji požar u Istri, a mještani sumnjaju da je požar podmetnut jer se vatra pojavila na tri lokacije istovremeno.

U Gašenju požara kod Baderne pomoglo je i 50-ak mještana
U Gašenju požara kod Baderne pomoglo je i 50-ak mještana

Kraj Sv. Petra u Šumi i Grožnjana gorjelo po drugi put unutar 15-ak dana

Prema izvješću DUZS-a,istog dana u 14,25 sati buknuo je požar na otvorenom prostoru između Svetog Petra u Šumi i Pamića. Požarom je zahvaćena površina od oko 18 ha trave, niskog raslinja i bjelogorične šume. U gašenju ovog požara sudjelovali su pripadnici JVP Pazin i Labin, DVD-i Pazin i Žminj s ukupno 23 vatrogasca i 6 vozila te 1 Canadair. Požar je lokaliziran u 18,05 sati, a dežurstvo na požarištu kao i saniranje rubnih dijelova su u tijeku.

Dojava o požaru kod Grožnjana područje Kostajnica - Čirkoti stigla je nešto prije 16 sati. Tim požarom je zahvaćena površina od oko 5 ha trave, niskog raslinja i bjelogorične šume. U gašenju su sudjelovali JVP Pazin, DVD-i Buje, Novigrad, Oprtalj i Umag s 26 vatrogasaca i 8 vozila te jedan Canadair. Požar je ugašen u 21,15 sati.

Kod Sv. Petra u šumi gorjelo je i 19. srpnja tada je opožareno oko 40 ha bjelogorice, trave i niskog raslinja. Također je i kod Grožnjana dan kasnije, 20. srpnja buknuo požar, koji je ugrozio kuće, a u kojem je izgorjelo oko 25 ha bjelogorične šume, trave i niskog raslinja.

S obzirom da je iza nas dugo sušno razdoblje, i sudeći prema vremenskim prognozama koje ne najavljuju veće oborine, nažalost, za pretpostaviti je da će ovakvih požara biti još. (Darko Tumpić)

Tweet

Posljednje novosti