kobni padobran

Marina je istog dana jednom već skočila i sretno prizemljila!

0
Marina Matić, žrtva tragične nesreće u Sloveniji (foto: Facebook)
Marina Matić, žrtva tragične nesreće u Sloveniji (foto: Facebook)

Pored mlade Puljanke Marine Matić, u kratkom se razdoblju dogodila još jedna padobranska nesreća, u kojoj je u Mađarskoj smrtno stradao 47-godišnji Jože Veldin iz Murske Sobote. "Mi padobranci smo svjesni rizika koji nosi naš sport, imamo i odgovarajuću opremu s kojom savladavamo teškoće, ali nažalost u posljednjih tjedan dana dogodile su se dvije nesreće u kojima je nešto zatajilo", izjavio je 12. lipnja za Primorske novice padobranski instruktor Aljaž Mavrič.

Po njegovim riječima, padobranska oprema je posljednjih godina dosegla izrazito visoku razinu, zbog toga je neotvaranje padobrana statistički gotovo nemoguć događaj. "Zbog toga smo svi jako iznenađeni i s nestrpljenjem čekamo službene informacije o obje nesreće", rekao je slovenskim medijima Mavrič. Rekao je da se više od 90 posto nesreća dogodi zbog ljudske greške prilikom pristajanja na teren, a nesreće poput ove dvije, naglašava, čine manje od jedan posto, možda čak i manje od 0,5 posto svih nesreća.

Po Mavričevim riječima, oprema se sastoji od glavnog i pomoćnog padobrana, te padobranskog automata, koji otvara padobran, ukoliko ga čovjek iz bilo kojeg razloga ne otvori. "Zašto se nije otvorio rezervni padobran, ne znam i teško mi je komentirati", rekao je Mavrič za Primorske novice.

Podsjetimo, prema izjavi Policijske uprave Nove Gorice, do nesreće je došlo tako što se široka platnena povezna traka između opružnog padobrana i vreće u kojoj je padobran, u zraku ovila oko tijela nesretne Puljanke. Rezervni padobran je zbog toga ostao u ruksaku i uopće se nije otvorio. Traka je ujedno spriječila i prisilnu aktivaciju rezervnog padobrana, do koje dolazi 300 metara iznad tla i koju je morao aktivirati automatski mehanizam. Za nesretnu je Istranku, pišu Primorske novice, 11. lipnja to bio drugi skok, a prvog je uspješno izvela i sretno prizemljila. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa