U Pićnu započeo 7. Legendfest

0

Sinoć je u Pićnu svečano otvoren 7. Legendfest - festival legendi, mitova i priča o staroslavenskim božanstvima. Manifestaciju je svečano otvorio načelnik Općine Pićan Ivan Franković, uz prisustvo direktora Festivala Ivora Zidarića, te pročelnika Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice.

Program je započeo u 19 sati dječjim predstavama i propovijedima o božanstvima na nekoliko lokacija, a nastavljen je komičnom predstavom na čakavskom dijalektu „Lindarski kaban“ u izvedbi glumaca Istarskog narodnog kazališta Pula. Ravnateljica INK Pula Gordana Jeromela Kaić, inače rodom iz Sv. Katarine, dodala je kako je izuzetno ponosna što je dio ove hvalevrijedne manifestacije s obzirom da ju za rodni Pićan vežu samo lijepe uspomene.

Neizbježni štriguni i štrige harali su starim gradom Pićna. Organizatori su poručili posjetiteljima da su oni žedni krvi te da se mogu pretvoriti u miša, muhu, kukca ili crnog psa. „Ne svađajte se s njima, poslušajte što vam kažu, a otjerati ih možete jedino smradom!“

Prvog dana Legendfesta, posjetitelji su mogli razgledati i izložbu slika Filipa Burburana u zgradi općine, dok je u galeriji na trgu otvorena izložba likova u drvu „Priče iz šume“ Tončija Žužića, te njegova promocija slikovnice „Ćuk Krki i Matić Malić“. Posjetitelje, a pogotovo one najmlađe oduševio je i vatreni show Tatjane Nikolić, dok su neki uživali u irskoj glazbi Mary Crnković Pilas i pjevanju mističnih pjesama.

Danas i sutra sve posjetitelje Legendfesta u Pićnu očekuje još bogatiji program, počevši od izložbi, radionica, performansa, raznih predstava, koncerta i drugih događanja za djecu i odrasle. (Tekst i foto: Divna Knežević)

Štrige i štriguni haraju starim gradom Pićan
Štrige i štriguni haraju starim gradom Pićan
Dječja predstava „Glulo i Smrlo“ u Štrigilendu
Dječja predstava „Glulo i Smrlo“ u Štrigilendu

Više fotografija na labinstina.info

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa