Glavni sindikalni povjerenik upozorava:

Urednik izbornog priloga Glasa Istre istovremeno je kandidat

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Član Radničkog vijeća i glavni sindikalni povjerenik u tvrtki Glas Istre novine Paulo Gregorović uputio je medijima priopćenje u kojem upozorava na "sukob interesa u Glasu Istre". Priopćenje donosimo u cijelosti.

"Danas (19. svibnja 2017.) u Glasu Istre je objavljen predizborni prilog u kojem su predstavljene liste za vijeća i kandidati za načelnike u svim istarskim općinama. No, sporno je što je urednik tog priloga ujedno i kandidat na tim istim izborima - a riječ je o Srećku Peršiću. On se, s jedne strane, kandidirao za načelnika Općine Marčana i nositelj je liste za Općinsko vijeće u Marčani. S druge strane on je pismeno naručio od svojih podređenih novinara, u dnevnim novinama koje se krase epitetom nezavisne, što da upitaju kandidate za načelnike i nositelje lista na tim izborima. Također, on je kao urednik tog izdanja imao utjecaja na plasman novinarskih tekstova, njihovo oblikovanje i sadržaj. Na koncu, on je kao izvršni urednik i urednik tog priloga imao utjecaja i na normiranje rada novinara (plaću).

Kada je novinar Paulo Gregorović (ujedno član Radničkog vijeća i glavni sindikalni povjerenik) dobio od Peršića taj zadatak pismeno je obavijestio Upravu i privremenog glavnog urednika Ranka Borovečkog da odbija izvršiti taj nalog. Gregorović se pozvao na Statut Glasa Istre kojim je omogućeno novinarima odbijanje zadataka i na Odluku o sistematizaciji u kojoj se od Srećka Peršića, i ostalih novinara i urednika, traži suzdržavanje od promicanja interesa političkih stranaka. Proteklih mjeseci se dešavalo da je Srećko Peršić promovirao interese svoje političke opcije putem internetskog news portala www.marcana.info, od udruge čiji je predsjednik upravo Srećko Peršić.

Do sada je bila praksa da novinari-urednici, koji su ujedno kandidati na izborima, za vrijeme predizborne kampanje koriste godišnji odmor. Ujedno, preporuka je Hrvatskog novinarskog društva, objavljena 2007., da novinari ako su kandidati na izborima ne bi za to vrijeme trebali obavljati novinarski posao. Zadavanje zadataka novinarima i uređivanje predizbornog priloga je tipičan novinarski posao koji je rukovodstvo Glasa Istre dodijelio Srećku Peršiću, kandidatu na izborima.

Član Radničkog vijeća i glavni sindikalni povjerenik je pismeno pozvao Peršića da podnese pismeni zahtjev privremenom glavnom uredniku i Upravi da ga oslobode rada na predizbornim prilozima Glasa Istre jer svojim postupkom krši propise i pravila novinarske struke i etike.

Međutim, umjesto da Uprava i glavni urednik smjene Peršića, kad on sam to nije učinio, Uprava se obrušila na Gregorovića koji je ukazao na taj sukob interesa. Slaven Žmak, izvršni direktor Glas Istre novine odgovorio je Gregoroviću da su njegovi razlozi odbijanja sudjelovanja u izradi predizbornih priloga potpuno neutemeljeni, a argumentacija besmislena. Zbog navedenog, pozvao je novinara da nalog izvrši bez odgađanja u skladu s pravima novinarske struke i etike i bez promoviranja ičijih interesa, a u protivnom smatrat će to povredom njegovih radnih obveza.

Gregorović nije sudjelovao u izvještavanju s ovogodišnje predizborne kampanje, a lani je izbornu kampanju pratio samo dva dana. Nakon što je u rujnu 2016. upozorio Upravu i privremenog glavnog urednika da su urednici samovoljno udvostručili duljinu izvještaja s predizbornog skupa HDZ-a, izvještaj koji je u propisanoj duljini napisao Gregorović, on više nije angažiran u izvještavanju s predizbornih skupova jer se svakodnevno kršilo pravilo da sve stranke dobiju jednak prostor u novinama", navodi se u priopćenju koje potpisuje Paulo Gregorović, član Radničkog vijeća i glavni sindikalni povjerenik u tvrtki Glas Istre novine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa