Umaška Matica hrvatska dobila nove prostorije

0
Vili Bassanese, Stjepan Damjanović i Mato Vidović
Vili Bassanese, Stjepan Damjanović i Mato Vidović

Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine u svrhu promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života, a ove godine slavi svoju 175. obljetnicu djelovanja. Tom prigodom, umaški ogranak, na čelu s predsjednikom Matom Vidovićem, organizirao je svečanu proslavu godišnjice te javnosti predstavio nove prostorije. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, tajnik Zorislav Lukić, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici Niko Čančarević i Mauro Jurman, pročelnik za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc te Drago Kraljević, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji.

Na samom se početku prisutnima obratio predsjednik umaškog ogranka MH  Mato Vidović, koji se zahvalio na višegodišnjoj suradnji te posebnu zahvalu posvetio predsjednicima koji su vodili gradski ogranak.

„Prema meni dostupnim podacima, Matica hrvatska u Umagu spominje se prije 117 godina, točnije 1900. godine, kada je zabilježena aktivnost 12 članova. Kroz godine broj se članova  mijenjao, no danas možemo ponosno reći da umaška organizacija broji dvadesetak članova, ali i brojne simpatizere. Matica hrvatska doprinosi očuvanju kulture, identiteta naroda i nacije. Kroz godine svog postojanja prolazila je kroz razne vladavine, ali je uvijek opstala. Narodi i nacije ne propadaju osim ako ne izgube tradiciju i uspomene, kulturu i običaje iz prošlosti. Narodne priče, običaji, pjesme, umjetnost, književnost, to su vrijednosti koje opstaju, one su izvor snage, snage naše Matice hrvatske.“ naglasio je Vidović prilikom obraćanja.

O značaju Matice hrvatske za Umag, govorio je i gradonačelnik Vili Bassanese  koji se zahvalio svim članovima te naglasio kako je povijest Matice hrvatske bogata te protkana kulturom i domoljubljem svih onih koji su je stvarali, stvorili i održali do današnjih dana. „Ogranak Matice hrvatske Umag okuplja ljude koji svojim radom, djelovanjem i ugledom uvelike doprinose kulturnom životu našeg voljenog grada, stoga im se zahvaljujem u ime svih građanki i građana Umaga.“ kazao  je Bassanese.

Prvi dio svečanosti zaključio je akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, koji je podsjetio je kako je Matica jedna od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, utemeljena 10. veljače 1842. godine pod imenom Matica ilirska. „Matica hrvatska utemeljena je kao kulturna ustanova te dio povijesti hrvatskoga naroda i hrvatske kulture. I to se nikada promijeniti neće.“, rekao je akademik i dodao kako Matica svakodnevno  igra važnu ulogu u odgoju hrvatskog građana.

Uzvanici i brojni gosti preselili su se kasnije u ulicu Svetog Mihaela, gdje su svečano otvorene nove prostorije umaškog ogranka. Nakon kulturno-umjetničkog dijela programa u izvedbi zbora „Korona“ i učenika područne osnovne škole Petrovija, pristupilo se svečanom rezanju vrpce te blagoslovu. Prekrasna večer okončana je zajedničkim druženjem u novim prostorijama Matice hrvatske Umag.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa