Radin prijeti da neće podržati vladu, sporna Brkićeva izjava

0
Furio Radin
Furio Radin

Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, još je malo otežao potragu premijera Andreja Plenkovića za stabilnom parlamentarnom većinom. Zaprijetio je da će uskratiti podršku Vladi ako se HDZ ne distancira od izjave Milijana Brkića, koji smatra da u Hrvatskoj mogu odlučivati samo Hrvati, piše Novi list.

– Ta je Brkićeva izjava protivna Ustavu i zakonima kojima se štite prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i inkluzivnom programu sadašnje Vlade. Izjava je diskriminatorna i šovinistička i stoga sam rekao da povlačim glas podrške Vladi i sada čekam njihovu reakciju, rekao je Radin

Iako je Plenković u četvrtak izjavio da će nacionalne manjine imati sva Ustavom i Ustavnim zakonom zajamčena prava, Radin kaže da je "Brkićeva izjava diskriminatorna...u odnosu na sve nacionalne manjine.

"To je vraćanje duhu devedesetih godina i duhu prošle Vlade. Devedesetih godina i za vrijeme Oreškovićeve vlade nacionalne manjine bile su u parlamentarnoj oporbi. Nedistanciranje od izjave kojom je rečeno da su nacionalne manjine u Hrvatskoj samo ukras koji mora šutjeti, a ne odlučivati kao ostali građani, mene stavlja izvan konteksta podrške Vladi. Distanciranje mora biti jasno, način na koji bi to bilo, rekao sam, ostavljam premijeru, a to što je Plenković prekjučer govorio mogu smatrati početkom potrebnog distanciranja. Iako, reći da nacionalne manjine imaju sva ustavna prava je nešto samo po sebi razumljivo." rekao je Radin za Novi list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa