Zeleni: Vlada i HEP ponovo prejudiciraju odluku o TE Plomin C

0
Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša
Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša

U HEP-u je 24. srpnja održana konferencija za medije na kojoj su prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević i član Uprave za razvoj i investicije Rodoljub Lalić objavili da je objavljen “Poziv za iskaz interesa za TE Plomin C”. Sudionici konferencije su pokušali prezentirati ovaj neobavezni „Poziv“ kao objavu pravog Natječaja.

Zelena Istra i Zelena akcija to smatramo stvaranjem privida u javnosti da se postiže velik napredak u realizaciji ovog projekta, što je po njima potpuno u skladu s proceduralnim manipulacijama koje prate neprihvatljivo guranje ove termoelektrane od strane prvog potpredsjednika Vlade RH, stoji u .

„Neprihvatljivo je da se novi ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović odlučio za poslušnički pristup, izjavivši da će TE Plomin „C“ biti "definitivno i konačno na ugljen", premda Ministarstvo kojem je on na čelu još nije izdalo Rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš i premda je projekt u suprotnosti s Prostornim planom Istarske županije.

Nažalost, umjesto povećanja energetske učinkovitosti i većeg korištenja domaćih obnovljivih energetskih izvora, što bi bilo u skladu s europskim trendovima razvoja “zelene energetike”, Vlada gura zastarjele i prljave projekte koji će, ukoliko se realiziraju, u budućnosti skupo koštati ne samo zbog utjecaja na okoliš i zdravlje, već i zbog porasta cijene električne energije. Naime, poznato je da je Enco Tireli, direktor izgradnje TE Plomin 2 i voditelj proizvodnje u TE Plomin 1, izradio analizu po kojoj će TE Plomin „C“ imati gubitak od čak 1,15 milijardi eura. Vjerojatno je da će, u slučaju realizacije projekta, taj gubitak biti prenesen na građane, što će uzrokovati porast cijene električne energije.

Smatramo kako se počinju pokazivati posljedice nevjerojatne odluke vladajuće koalicije da se tako važan sektor kao što je energetika povjeri koalicijskom partneru koji nema ni stručnosti ni vjerodostojnosti upravljati njime.

Objavljivanje ovako „važne“ vijesti usred turističke sezone pokazuje koliki je strah od reakcija lokalnih i regionalnih institucija, i na koliko „prijateljsko“ okruženje promotori ovog projekta računaju. Pozivamo Istarsku županiju da se izbori za poštivanje svoje odluke o Plominu „C“ na plin, ili omogući svojim građanima da se izjasne na referendumu o ovom problemu“, toji u priopćenju koje potpisuju Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije i Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/KONOBARICA U RESTORANU

Do: 30.09.2020.

CEROVLJE, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ZIDAR/ZIDARICA - TESAR/TESARICA

Do: 01.10.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA