susret u kopru

Župan Flego: Podižimo razinu znanja, a ne barijere na granici

0
Susret u Sloveniji
Susret u Sloveniji

Koncem proteklog tjedna održan je u Kopru sastanak između predstavnika sveučilišta Univerza na Primorskem, Mjesne općine Koper i Istarske županije, na kojem su sudjelovali istarski župan Valter Flego, predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, zamjenik koparskog gradonačelnika Peter Bolčić i prof. dr. Matjaž Novak, dekan Univerze. Govoreći o mogućnostima suradnje na područjima gospodarstva i obrazovanja, župan Flego je istaknuo kako je danas znanje preduvjet razvoja, te kako treba pratiti trendove i potrebe gospodarstva što se tiče novih smjerova i načina učenja.

„Podižimo razinu znanja, a ne barijere na granici“, istaknuo je župan Flego dodajući kako je Istri cilj postati regijom znanja u punom smislu te riječi. Župan je ujedno predstavio i neke od županijskih projekata koji se provode s tim ciljem poput nadogradnje studentskog doma Sveučilišta Jurja Dobrila, u Puli. Budući da je Univerze na Primorskem nedavno postala partnerom Moskovskog državnog sveučilišta Lomonosov, trećeg najpriznatijeg sveučilišta na svijetu, tijekom sastanka je bilo govora i o novim smjerovima koji su proizašli iz te suradnje.

Naime, od jeseni će studenti moći upisati i studij ekonomije i financija, a dogodine i matematike. Stoga, župan Flego je iskazao interes da se i neke od istarskih visokoobrazovnih institucija, poput Sveučilišta Jurja Dobrile, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč ili Politehnike, uključe u razmjenu studenata i profesora. Također, župan Flego smatra kako se spomenute institucije trebaju još jače povezati s koparskim Sveučilištem i surađivati na stvaranju novih programa i smjerova, sukladno potrebama tržišta rada.

„Teritorij Istre je jedinstven i smatram kako si hrvatski i slovenski dio ne smiju biti konkurencijom, već naprotiv, zajedništvom i suradnjom trebaju biti konkurentniji“, rekao je istarski župan dodajući kako Istra želi biti privlačna studentima iz cijelog svijeta. 

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI RADNIK/ICA NA RECEPCIJI / ASSISTANT FRONT OFFICE AGENT

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER / BAGGAGE CARIER (M/Ž)

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA