Istarska radio mreža - deset godina umreženi u eteru

0
Članice RIMA-e Radijske Istarske Mreže jesu Radio Eurostar Umag, Radio Labin, Radio Pazin, Totalni FM Pula i Radio Zona Buzet
Članice RIMA-e Radijske Istarske Mreže jesu Radio Eurostar Umag, Radio Labin, Radio Pazin, Totalni FM Pula i Radio Zona Buzet

Prije deset godina, točnije 13. srpnja 2002. godine, osnovana je prva radijska mreža u Istri, u Hrvatskoj, ali i u regiji, koja je svojim dosegom pokrivala Istru i dio Kvarnera. Sporazum o udruživanju, pet lokalnih i gradskih istarskih radio postaja; Arena radio Pula, Eurostar Umag, Radio Labin, Radio Rovinj i Radio Zona Buzet, potpisalo je u Oprtlju.

"Bilo je to prvi put u povijesti hrvatskih gradskih i lokalnih postaja da je u sustavu HURIN-a, osnovana Istarska radio mreža - Radio Network Istra s pokrivenošću preko 90 posto prostora Istarske županije. Pritisnute sve većom konkurencijom nacionalnih i regionalnih radio postaja, male istarske gradske radio postaje svoj su ekonomski put razvitka odlučile potražiti udruživanjem na marketinškom, programskom i kadrovskom planu", rekao je jedan od inicijatora udruživanja, direktor Radio Zone Buzet i današnji predsjednik RIMA-e Robert Marušić.

Prva zadaća bila je ponuditi zajedničku marketing platformu agencijama u Zagrebu. Trebalo je potom napraviti zajednički umreženi program, a brzi Internet se tek razvijao pa je i to bio izazov za sve osnivače mreže, kako da se program iz pojedinog studija čuje na svim radio postajama. Uspješno je to izvedeno tako da je svaki radni dan iz pojedinog studija emitiran program na ostalim radio postajama pod nazivom "U eteru zajedno" preko ISDN telefonskih linija s kašnjenjem od pet minuta što je doduše otežavalo program u kontaktu sa slušateljima, ali smo zato bili pioniri takvog načina emitiranja programa. Treća zadaća bila je iskoristiti sve kadrovske potencijale članica kako bi napravili čim kvalitetniji servis lokalnih vijesti razmjenom prikupljenih informacija kroz dan. Zajedno smo imali preko 30 školovanih radijskih glasova, novinara i tehničara.

Da je gradski radio najslušaniji radio i da zbroj tih slušanosti daje na tržištu najbolji rezultat vrlo su brzo prepoznali kako nacionalni subjekti, tako i županijski oglašivači i mreža je saživjela. Cilj je postignut. Treba podsjetiti da je to bila prva suradnja samostalnih i neovisnih radijskih nakladnika koji su decentralizirano organizirali proizvodnju zajedničkog radijskog programa što je bio presedan ne samo u Hrvatskoj već i u regiji, a tako je ostalo do današnjeg dana.

Tijekom proteklih deset godina mreža je doživljavala promjene: kratki ulazak Radija Stellamaris Umag u mrežu, zatim izlazak Radija Rovinj i Arena radija kada je mreža iz proceduralnih razloga promijenila ime iz IRM-a u RIMA i kada su joj se dodatno pridružile dvije pulske gradske radio postaje Radio Giardini i Radio Maestral i Radio Pazin. Radio Giardini kasnije mijenja ime u Totalni FM Pula.

Danas deset godina od osnivanja, članice RIMA-e Radijske Istarske Mreže jesu Radio Eurostar Umag, Radio Labin, Radio Pazin, Totalni FM Pula i Radio Zona Buzet. Umreženi program koji se emitira svakog radnog dana od 10 do 11 sati se zove "Istarski Prvi" sa razlogom jer u tzv. "prime time-u" dostiže čujnost preko 75 tisuća slušatelja.

"Otvoreni smo za suradnju i sa ostalim istarskim gradskim radio postajama, ali samo pod jednim uvjetom, a to je jednakost i ravnopravnost kako bi bili i ostali svatko na svojem terenu neovisni", kaže Marušić.  Njegova osobna želja je vidjeti u mreži za nekoliko mjeseci i koparski "Radio Capris" čime bi opet biti prvi i originalni neposredno prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju i možda imali pridruženu radio postaju iz EU. Uostalom sve je to Istra, sutra bez granica. Tko zna možda jednoga dana i kakva tršćanska radio postaja bude pridruženi član naše mreže, a i Primorje je blizu.

Budućnost radija općenito u odnosu na društvene mreže i ostale suvremene oblike komunikacije sa tržištem je neupitna. Radio je uho. Danas možda analogno, sutra digitalno, ali će sigurno i dalje biti najbrži i najmasovniji medij.

Osnivači mreže

Na osnivanju i svečanom potpisivanju sporazuma o udruživanju pet gradskih radio postaja Istre u Radijsku istarsku mrežu – Rete radiofonica Istriana – Istrian radio network, u Oprtlju su 13. srpnja 2002. godine bili Josip Bepo Šestan i Damir Burić – Arena radio Pula, Mirko Cetinski – Radio Rovinj, Valter Licul – Radio Labin, Franjo Sabo – Radio Eurostar Umag, Robert Marušić – Radio Zona Buzet. Za Radio Labin i Radio Eurostar Umag, potvrdu su dali osnivači društva Dezi Paliska i Darko Tuđman jer su trenutno druge osobe bile direktori nakladnika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa