Eko akcija za povratak periske u Pješčanu uvalu

0

Prema najavljenom, u sklopu niza akcija uređenja naselja, mještani Pješčane Uvale uz pomoć svojih prijatelja održali su eko akciju čišćenja podmorja.

Kao što je i uobičajeno na ovakvim eko akcijama iz mora je izvučena velika količina "turističkih suvenira" kao što su plastične sandale, japanke, naočale, boce, kutije cigareta i slično.

No ipak, kako je uočeno tijekom ove akcije, raduje činjenica o povratku periski u Pješčanu Uvalu. Naime, nakon niza godina u kojima je primijećeno da su se periske povukle iz Pješčane Uvale, u posljednje 2-3 godine njihov broj raste i sada se već može govoriti o njihovom povratku u ovu uvalu.

Periska je najveći školjkaš Jadranskog mora, može narasti do visine od oko 1 metar. Živi na sedimentnim dnima, a česta je i u livadama morske cvjetnice posidonije i to na dubinama od 2 do 20 metara. Živi samo u Sredozemnom moru, a može se naći u čitavom Jadranu.
Ugrožene su zbog prekomjernog izlovljavanja, u mnogim su područjima potpuno uništene. Njene ljušture su vrlo traženi suvenir. Naravno da direktno vađenje nije i jedino odgovorno za nestanak ove školjke u nekim područjima. Nestajanjem morskih cvjetnica, zagađenjem, mijenjanjem izgleda obale, gradnjom marina, nekontroliranim sidrenjem, periska zaista ima mnogo
indirektnih neprijatelja.

Vrsta je strogo zaštićena prema Pravilniku o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (NN 7/06 i NN 99/09). Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene
nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama (NN 84/96), visina naknade štete prouzročene ubijanjem jedinke plemenite periske iznosi 500,00 kn.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa