Pogledajte koji su istarski HDZ-ovci na Šiljegovoj crnoj listi

0
Bivši ministar Anton Kliman i Mario Bratulić (foto: Facebook)
Bivši ministar Anton Kliman i Mario Bratulić (foto: Facebook)

Nakon što je predsjednik istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg predložio raspuštanje podružnice u Puli i Žminju te na Sud časti poslao desetak članova, postavlja se pitanje o ozbiljnosti i razmjerima tog sukoba. Šiljeg je ranije odbio komentirati svoj potez, rekavši da je riječ o unutarstranačkom pitanju, dok pulski HDZ-ovci taj čin smatraju Šiljegovom odmazdom. "U devet gradova i općina on je ostvario doslovno nula glasova na zadnjim parlamentarnim izborima, a u 20-ak općina i gradova 1 glas. To mu je bio dovoljan razlog da se povuče. Ali on se ne povlači, nego autodestrukcijski uništava HDZ Istarske županije", rekao je nedavno medijima Zrinko Kajfež iz pulskog HDZ-a.

Naš visokopozicionirani izvor u HDZ-u pak tvrdi kako je riječ o podjeli na dve struje, te da je glavni cilj njihova slanja na Časni sud onemogućavanje kandidature na idućim lokalnim izborima. Stvar je postaje i ozbiljnija, uzme li se u obzir da je riječ o zapaženim i dugogodišnjim članovima, koji su u nekim dijelovima Istre sinonim za tu stranku. Prema informacijama našeg sugovornika, među članovima poslanim na Časni sud je i Mario Bratulić, načelnik Općine Sv. Petar u Šumi, jedine istarske općine u kojoj HDZ u kontinuitetu pobijeđuje od sredine 1990-ih godina.

Bratulićeva kandidatura

Prema tvrdnjama našeg izvora, to je prvenstveno učinjeno kako bi se otvorila vrata Moniki Udovičić, bivšoj Klimanovoj zamjenici u Saboru, da se kandidira za supetarsku načelnicu. Naime, Bratulić se navodno želio ponovno kandidirati, čak su sastavljene i liste, no sve su one, prema tumačenju našeg izvora, bezvrijedne dokle god su oni pod tzv. suspenzijom. Na sličan je način, kaže naš izvor, skresan i Kristijan Ćorić iz Raše, koji je također pretendirao na načelničku fotelju. U toj su grupi i bujska vijećnica HDZ-a Željka Hrlić, vodnjanski vijećnik Kristijan Smoljan, vijećnik Ratko Jeromela iz Žminja, pulski vijećnik Zrinko Kajfež, predsjednik pulskog HDZ-a Ivica Butorac, Stipo Baraban iz Pule, vijećnik u Barbanu Edi Radola te Igor Cvek iz Žminja.

Više od polovice istarskih organizacija HDZ-a, kaže naš izvor, zatražilo je Šiljegovu smjenu, a on je, umjesto da se otvoreno suoči s neistomišljenicima, sazove odgovarajući skup te poštuje unutarstranačku demokraciju, odlučio zaigrati na kartu Časnog suda. Pritom, kaže on, ne uviđa da time HDZ gubi najbolje ljude i jednu utvrdu poput Sv. Petra u Šumi. Naš izvor tvrdi da još uvijek nije dobio odluku o slanju na Časni sud, pa smo je pokušali dobiti u sjedištu Županijske organizacije HDZ-a u Pazinu, no tamo nam je nisu smjeli dati bez odobrenja nadređenih.

Postupak pred Časnim sudom

Do zaključenja ovog teksta od županijskog HDZ-a nismo dobili odluku o pokretanju postupka pred Časnim sudom iz koje bi eventualno bilo vidljivo što zamjeraju spornoj HDZ-ovoj grupaciji, osim, kako kaže naš izvor, uobičajenih teza o opstrukciji rada stranke. Jedino što je poznato, doznajemo od istog izvora, je da se u njoj navodno govori o slučaju nevraćanja stranačkog pečata u Barbanu, kao i izvjesno krivo predstavljanje tijekom skupova.

Posegnuli smo stoga za statutom HDZ-a, u kojemu se termin suspenzije uopće ne spominje, a imaju li se pravo članovi uoči ili tijekom postupka na Časnom sudu, kandidirati nije previše jasno. Naime, prema Statutu postupak pred Časnim sudom mogu pokrenuti Predsjedništvo HDZ-a te općinski, gradski, županijski i ostali odbori, dok član stranke može podnijeti prijedlog tijelu HDZ-a da se pokrene postupak. Član stranke protiv kojega je postupak pokrenut i tijelo koje je pokrenulo postupak imaju položaj stranaka u postupku. Znači li to doista da se ne smiju kandidirati teško je reći, ali primjera razračunavanja statutarnim odredbama u istarskoj je političkoj praksi bilo podosta, i u vladajućim i oporbenim krugovima. (Kristian Stepčić Reisman

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa