Siniša Cerin: Naši ronioci mogu isprobati spravu no limit

0
Siniša Cerin
Siniša Cerin

Siniša Cerin, mladi Rovinjež, predsjednik je i osnivač Croatia Apnee, akademije ronjenja na dah. Apnea akademiju osnovali su Umberto Pelizzari koji je srušio svjetske rekorde u svim disciplinama u ronjenju na dah i Renzo Mazarri, trostruki svjetski prvak u podvodnom ribolovu. Uoči ovogodišnjeg tečaja razgovarali smo s Cerinom.

*Kada i kako je nastala Croatia Apnea?
- Croatia Apnea nastala je 2008. kada sam je, kao instruktor ronjenja na dah, osnovao. Imao sam čast biti dio Pelizzarijevog tima. Naime, on kao najutjecajniji instruktor ronjenja na svijetu bira najbolje koje podučava zajedno sa svojim timom. Od nas 80 odabrao nas je 10 i ja sam, srećom, bio među njima.

*O kakvim je, zapravo tečajevima riječ?
- Croatia Apnea svake godine organizira tečajeve ronjenja na dah, pa tako i ove godine, već četvrti put. Stazno ronjenje je svojevrstan trening za one koji žele po prvi put isprobati izazov dubine, ali i za one napredne koji žele poboljšati svoje performanse. Fokusirati ćemo se na tehniku samog zarona tj. inzistirati na praksi konstantne tehnike ronjenja. Ta je tehnika najzahtjevnija jer se u njoj koristi samo svoja fizička i mentalna sposobnost za zaron i izron.

Polaznici akademije ronjenja na dah, Croatia Apnea
Polaznici akademije ronjenja na dah, Croatia Apnea

*Vaši će polaznici moći isprobati spravu „no limit“. Kakva je to sprava?
- Tako je, u staznom ronjenju polaznici ce moći isprobati i spravu za „no limit“. Ljepota zarona s no limit spravom je postizanje ozbiljne dubine bez koristi i trunke snage - bitno je opustiti se i uživati u zaronu, u dubinu se ide uz pomoć utega koji je pričvršćen za tu spravu, a izranja se uz pomoć balona koji se na postignutoj dubini puni zrakom. Ta se sprava inače u svijetu često koristi prilikom ronjenja na dah, no mi smo, uz Zagreb, jedini u Hrvatskoj koji je imamo.

*Gdje i kada se zainteresirani za vaš tečaj ronjenja mogu javiti?
- Tečaj započinje 15. rujna i traje do 18. rujna, a održavati ce se u popodnevnim satima. 9. rujna održat će se prezentacija tečaja i vršiti upisi u klubu KPA Rovinj, u 19 sati. Sve ostale informacije mogu se naći na Facebook stranici Croatia Apnea. (Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa