U Brtonigli održan Folk & Wine Festival

0
Slalom za žene
Slalom za žene

U Brtonigli je 7. srpnja održan Folk & Wine Festival, manifestacija koja slavi vino i stare običaje ovoga kraja te nas tradicionalnim igrama vraća u prošlost. Upravo su tradicionalne igre te koje su privukle velik broj posjetitelja u Brtoniglu. Na glavnoj ulici koja prolazi kroz Brtonigu, održale su se dvije od ukupno tri igre. U igrama su sudjelovala četiri tima pod nazivom: Biseri, Mix, Hortus Niger i 4svijeta. Prva je igra bila namijenjena ženama. “Slalom” u guranju bačvama odigrale su djevojke u paru koje su maksimalnom usklađenošću trebale kroz čunjeve zajedno gurati 225 litarku bačvu. Pod nazivom Mix ekipa djevojke Ingrid i Klaudija su odnijele pobjedu u ovoj utrci.

Utrka bačvama ulicama Brtonigle
Utrka bačvama ulicama Brtonigle
Pobjednički tim u tradicionalnim igrama
Pobjednički tim u tradicionalnim igrama

U drugom natjecanju bilo je potrebno napuniti šest boca od 0,75 lit te iste i začepiti čepilicom pretakajući iz velikih damižonki od 5 litara. Pobjednički tim u punjenju boca je bio tim Biseri. Za muškarce pripremila se posljednja igra odnosno natjecanje u guranju velikih bačvi od 500 litara. Naime, krenuvši s jedne strane uzbrdice Brtonigle, dečki su trebali najprije uzbrdo izgurati bačvu, a nakon toga oprezno voditi bačvu nizbrdo kako bi došli do cilja. Pobjednički dvojac iz tima Biseri bili su u ovoj kategoriji Ivan Miličević i Stjepan Tolić. Gosti iz Zagreba su ujedno i ovogodišnji prvaci u fitnessu.

Start ove utrke je bio u Ulici Marconi (zavoj kod skretanja za galeriju A. Rukavina), a cilj je ispred budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva gdje su se odmah i proglasili pobjednici ovogodišnjih natjecanja. Na kraju svih natjecanja, ukupni pobjednici su ekipa Biseri koju čine Željka Hrlić i Barbara Goleš iz Buja i Ivan Miličević i Stjepan Tolić iz Zagreba.

U 19 sati, u atriju budućeg Muzeja vina, a u suradnji sa Zakladom za humanitarno razminiranje Hrvatske – “Hrvatska bez mina” te Gradom Gospićem i Turističkom zajednicom Grada Gospića, predstavila se Ličko-senjska županija sa svojim proizvodima i nastupom folklornog ansambla "Dr. Ante Starčević" iz Gospića. U sklopu ove akcije, održana je modna revija pod nazivom "Materina priča: SVI zaJEDNO - HRVATSKO NAJ" poznate hrvatske etno dizajnerice Mine Petre koja je spojila Liku i Istru u svojim kreacijama. Reviju su nosile poslovne žene iz Istre i posebne gošće Brtonigle.

Modna revija poslovnih žena
Modna revija poslovnih žena

Oko 20 sati je u blizini glavnog trga u Brtonigli pokrenuta stara vršalica te je bila  prikazana cijela priča kako se nekad vršalo žito i pripremao kruh.

Uz specifičan program s naglaskom na etno, tradiciju, stare običaje i zanate, neizbježna je bila i gastro ponuda domaćih jela, od pršuta, kobasica, palente, kuhanog kupusa i ombola do sardela te sve to sljubljeno uz dobru čašicu vina lokalnih vinara. Za vrijeme trajanja Festivala moglo se kušati najbolje i nagrađene malvazije te uživati u njihovim različitostima s obzirom na vrstu zemlje s koje dolaze (crvena, bijela, siva i crna) s 28. Festivala Istarske Malvazije. (M.J.)

Nastup KUD-a iz Gospića
Nastup KUD-a iz Gospića
Sve ekipe tradicionalnih igara
Sve ekipe tradicionalnih igara
Vršanje sijena
Vršanje sijena

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa