Klub mladih IDS-a: Smrt ACTA-e pobjeda je liberalne politike u Europi

0
Klub mladih IDS-a smatra kako ACTA ugrožava temeljna prava građana na privatnost i slobodu govora
Klub mladih IDS-a smatra kako ACTA ugrožava temeljna prava građana na privatnost i slobodu govora

Klub mladih IDS pozdravlja odluku EU parlamenta da ne usvoji ACTA-u. Naime, Europski je parlament 4. srpnja glasao protiv ACTA-e, kontraverznog međunarodnog trgovinskog sporazuma sa samo 39 glasova za i 487 glasova protiv.

U Klubu mladih IDS-a smatraju kako ACTA ugrožava temeljna prava građana na privatnost i slobodu govora te otvara rigoroznu mogućnost cenzuriranja interneta i učestalog kršenja ljudskih prava.

"Zalažemo se za slobodan i dostupan Internet te je tražio od Vlade RH da što prije pokrene javnu raspravu o međunarodnom ugovoru o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu (ACTA) i njegovim posljedicama. U veljači su se pridružili brojnim udrugama i organizacijama te upoznavali i upozoravali javnost kako se kroz sporazum o zaštiti autorskog prava tj. suzbijanja krivotvorenja roba i kršenje autorskih prava na internetu zapravo želi promijeniti temeljne tehnološke i institucionalne elemente funkcioniranja interneta kao globalne informacijske mreže", poručuju z Kluba mladih IDS-a.

Zajedno sa svojim kolegama liberalima iz LYMEC-a (European liberal youth) Klub mladih IDS-a vršio je pritisak na sve relevantne institucije kako bi Europski parlament i parlamenti država članica odbili ratifikaciju ACTA sporazuma kada ona dođe na dnevni red.

"Ponosni smo na donesenu odluku o neusvajanju koju ćemo pamtiti kao povijesni trenutak u neprekidnom razvoju direktne demokracije u Europi. Kroz jasno i glasno NE ACTA-i Europa je dokazala da se glas miliona koji su protestirali protiv sporazuma čuje, izjavio je predsjednik Kluba mladih Vili Rosanda. Smrt ACTA-e je pobjeda liberalne politike u Europi, a Klub mladih IDS-a će se kao liberalna i moderna organizacija nastaviti zalagati za politiku necenzuriranog, slobodnog i svima dostupnog Interneta, zaključio je Rosanda. Podsjećamo, “Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Trgovinski sporazum protiv krivotvorina”, poznatiji pod skraćenicom ACTA potpisan je u Tokiju, u listopadu prošle godine, a prve potpisnice su Sjedinjene Države, Australija, Japan, Kanada, Novi Zeland, Maroko i Singapur. Tri mjeseca kasnije, 22. siječnja, sporazum su potpisale sve zemlje članice, njih 22 od 27 država Europske unije, sve osim Njemačke, Estonije, Slovačke, Nizozemske i Cipra", stoji u priopćenju Kluba mladih IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa