Hrabri Porečan Marijan Babić dobitnik Plave vrpce Vjesnika

0
Marijan Babić
Marijan Babić

Za Plavu vrpcu Vjesnika 2016. nominirano je osam poduhvata - dva u pojedinačnoj te šest u momčadskoj konkurenciji. Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2016. u pojedinačnoj konkurenciji je Porečan Marijan Babić (49), a u momčadskoj konkurenciji dobitnici Plave vrpce Vjesnika su Posada tankera „Vinjerac“,Tankerske plovidbe iz Zadra, i Pomorska večer, emisija Hrvatskog radija koja već 64 godine „plovi“ s našim pomorcima i pomorstvom Jadranom te svim morima svijeta.

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji Marijan Babić je 15. lipnja ove godine po valovima i mraku dvije milje jugozapadno od Poreča spasio krajnje iznemoglog češkog jedriličara Jaroslaca C.(75), kojemu se nekoliko sati ranije prevrnula 4-metarska jedrilica.

Babić je u potragu za Čehom krenuo oko 20 sati svojim gliserom na poziv Lučke kapetanije Poreč, a sa sobom je poveo kćerku Anabel (16) i njenog prijatelja Arijana Jozića (17). Čeha su pronašli zahvaljujući dobroj procjeni Marijana u kojem smjeru zaploviti u mrak po valovima od metra ; nakon jednosatne potrage Arijan je uočio prevrnuto plovilo. Spašavanje je bilo dramatično, u pet-šest navrata gliserom su nastojali prići iznemoglom Jaroslavu koji se držao za prevrnutu jedrilicu, ali valovi bi ih svaki put odbacili dalje od njega.

„Tata je preko krme glisera uspio uhvatiti za ruke iznemoglog jedriličara, dok je Arijan čvrsto za noge držao tatu, da ne klizne naglavačke u valove i mrak! Ja sam bila za timunom našeg plovila, na kojem smo ugasili motor da propeler ne ozlijedi brodolomca“, ispričala je Anabel za Pomorski Vjesnik.

Brodolomac je bio u vrlo lošem stanju, naši junaci polegli su ga u gliseru i utoplili dekama, te mu vodom vlažili usta, jer sam nije mogao piti. Na obali je već čekalo vozilo Hitne pomoći. Jaroslavov oporavak u pulskoj bolnici trajao je sedam dana. Jedrilica je nakon par dana pronadjena kod Trsta.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa